Război în Libia Rebelii au preluat controlul asupra oraşului Brega

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operaţiunile NATO în Libia ar putea fi conduse de un general canadian. Obiective ale forţelor pro-Kadhafi la Ajdabiya, un oraş din estul Libiei, au fost bombardate. Qatarul a devenit prima ţară arabă care participă la intervenţia militară din Libia.

Citeşte aici ce s-a întâmplat în cursul zilei de vineri!

UPDATE 17.30 Susţinuţi de raidurile aeriene ale Coaliţiei, rebelii libieni au reuşit să preia şi controlul asupra oraşului Brega."Forţele lui Gaddafi au bătut în retragere, ele sunt acum la al-Bisher (la 30 de kilometri vest de Brega), iar rebelii avansează de asemenea spre această zonă", a spus un rebel.

UPDATE 10.30 SUA şi aliaţii iau în considerare posibilitatea înarmării rebelilor libieni în condiţiile în care forţele aeriene nu au reuşit să desprindă forţele guvernamentale din jurul oraşelor cheie, potrivit Washington Post. Vineri seara, un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului a afirmat că Gaddafi furnizează arme unor "voluntari" civili pentru a lupta împotriva opoziţiei.

UPDATE 10.00 AFP transmite că oraşul strategic Ajdabiya, aflat de o săptămână sub controlul forţelor pro-Gaddafi, a fost cucerit de rebeli. Obiectivele de apărare ale forţelor loiale colonelului Muammar Kadhafi de la intrarea estică a oraşului erau părăsite, iar în zonă nu se mai aflau decât tancuri calcinate.

UPDATE 9.30 Vicepremierul britanic, Nick Clegg, a declarat că Occidentul nu poate fi sigur de rezultatul intervenţiei militare sub mandat ONU din Libia, dar că situaţia nu putea fi ignorată.

UPDATE 7.15 Mai multe explozii au avut loc în cursul nopţii la Tripoli, în suburbia Tajoura, unde se află mai multe baze militare. "Districtul a fost zguduit de trei explozii consecutive", a spus un rezident citat de AFP.

UPDATE 5.30 Rebelii au anunţat la radio că Misrata este sub asediu. Un crainic radio a spus: "Cerem ascultătorii să transmită vocea noastră la organismele internaţionale. Misrata este asediată. Nu există nicio cale de comunicare. Este greu să raportăm ce se întâmplă în oraş şi ne folosim de acest mediu pentru a spune ceea ce se întâmplă aici. Oraşul este bombardat de artilerie. Sunt atacate casele, magazinele şi moscheiele, dar populaţia încă rezistă forţelor tiranului."

UPDATE 4.15 Un oficial al Ministerului libian al Sănătăţii a declarat că 114 persoane au murit în urma atacurilor aviatice, fără să menţioneze câte dintre acestea sunt civili. Un purtător de cuvânt al guvernului a spus joi că aproape 100 de civili au fost ucişi.

UPDATE 2.30 Un rezident din Misrata a declarat pentru BBC că forţele lui Gaddafi au pus stăpânire pe mai multe zone din oraş. "Se pare că sărbătoresc iar televiziunea locală este prezentă pentru a înrigistra, pentru a da senzaţia că Gadaffi controlează din nou Misrata."

UPDATE 1.00 Generalul Charles Bouchard va conduce operaţiunile NATO, potrivit presei internaţionale. "Este cea mai dificilă misiune pe care o avem, atunci când forţele regimului atacă civilii de foarte aproape. Încercăm din răsputeri să atacăm cu precizie şi suntem mereu conştienţi că nu trebuie să provocăm victime în rândul civililor.", a declarat canadianul.

UPDATE 23.30 Casa Albă a anunţat că preşedintele Barack Obama va vorbi luni seară, în faţa naţiunii, despre Libia.

UPDATE 22.00 NATO a fost de acord, în principiu, să protejeze civilii din Libia şi va lucra la detaliile misiunii în acest weekend, a declarat generalul Carter Ham, şeful Comandamentului SUA din Africa.

Generalul a declarat că cea mai mare provocare este atunci când trupele lui Gaddafi se află în imediata apropiere a civililor.

Acesta a mai spus că scopul misiunii nu este eliminarea liderului libian prin mijloace militare.

UPDATE 19.40 Operaţiunile NATO în Libia ar putea fi conduse de un general canadian

Generalul canadian Charles Bouchard ar urma să conducă operaţiunile NATO în Libia, a declarat ministrul canadian al Apărării. Potrivit AFP, Generalul Bouchard se află la post la Neapole, alături de comandamentul forţelor inter-armate. "Ne aşteptăm ca NATO să anunţe că un canadian, locotenent-generalul Charlie Bouchard, conduce campania militară a Alianţei", a explicat oficialul canadian.

UPDATE 19.30 Raiduri aeriene la Ajdabiya

Obiective ale forţelor pro-Kadhafi la Ajdabiya, un oraş din estul Libiei, au fost bombardate. Rebelii au anunţat că profită de ocazie pentru propiile ofensive. Potrivit unor mărturii, citate de AFP, la câţiva kilometri est de Ajdabiya, rebelii efectuează incursiuni tot mai frecvente, cu scopul de a relua controlul asupra oraşului. "Atacăm poarta de Est. Ei au acolo aproximativ 15 tancuri şi circa 50 de oameni. Nu au altă opţiune decât să se predea", a spus colonelul Mohamad Ehsayer, care a dezertat, pentru a se alătura forţelor rebele. Ajdabiya e un oraş situat la 160 de kilometri sud-vest de Benghazi, fieful insurgenţilor.

UPDATE 16.50 Qatarul a devenit prima ţară arabă care participă la intervenţia militară din Libia, după ce a anunţat că unele dintre avioanele sale militare survolează Libia pentru garantarea zonei de interdicţie aeriană.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite