Libia, o ţară fără ministere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de la Tripoli se pregăteşte să revoluţioneze administraţia ţării Pe fondul strângerii relaţiilor cu Occidentul, preşedintele libian Muammar Gaddafi a anunţat la cea de-a 39-a

Liderul de la Tripoli se pregăteşte să revoluţioneze administraţia ţării

Pe fondul strângerii relaţiilor cu Occidentul, preşedintele libian Muammar Gaddafi a anunţat la cea de-a 39-a aniversare a revoluţiei noi schimbări politice şi economice.

Spre deosebire de anul trecut, când l-a lăsat pe fiul său Seif al-Islam în "lumina reflectoarelor'', colonelul Gaddafi a fost omniprezent la festivităţile organizate cu ocazia aniversării revoluţiei care l-a adus la putere pe 1 septembrie 1969.

Mai mult, liderul de la Tripoli a profitat de ocazie şi a atacat ferm corupţia din administraţie. Pentru a obţine rapid rezultate, Muammar Gaddafi a anunţat, într-un discurs rostit în oraşul Benghazi, în faţa membrilor Congresului popular - Parlamentul libian - că, din ianuarie 2009, în Libia nu vor mai exista ministere.

Colonelul Gaddafi a precizat însă că nu va renunţa la portofoliile strategice, precum Apărarea, Justiţia, Afacerile Externe sau Securitatea.

Gaddafi a recunoscut că această decizie ar putea provoca "haos'' în primii doi ani, dar s-a declarat convins că societatea se va organiza exemplar pentru a administra problemele ce vor apărea. Liderul libian a mai anunţat desfiinţarea ministerelor şi în martie anul acesta, însă promisiunea nu a fost pusă în practică.

Banii din petrol, direct la populaţie

Liderul de la Tripoli a mai venit însă cu un anunţ-surpriză: "mana petrolieră'' va fi distribuită direct populaţiei. Fiecare va avea partea sa în buzunar şi se va descurca cu banii'', a mai promis Gaddafi. El s-a bucurat de o primire fastuoasă la Benghazi, unde, printre parade militare, focuri de artificii şi spectacole, mii de persoane s-au adunat pentru a-l vedea purtând pe cap o coroană şi un sceptru în mână.

Colonelul a primit simbolurile regale de la liderii triburilor africane, care l-au numit "regele regilor din Africa''. Liderul de la Tripoli mai are însă un motiv de mândrie - vizita pe care o va efectua în cursul acestei săptămâni în Libia secretarul american de stat Condoleezza Rice.

Libienii trebuie să fie pregătiţi să primească partea cuvenită din vânzarea petrolului începând de anul viitor
Muammar Gaddafi, preşedintele Libiei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite