Libia cere un milion de dolari de victimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile copiilor libieni a căror infectare cu virusul HIV este pusă în sarcina infirmierelor bulgare deţinute de opt ani în Libia au acceptat despăgubiri în valoare de câte un milion de

Familiile copiilor libieni a căror infectare cu virusul HIV este pusă în sarcina infirmierelor bulgare deţinute de opt ani în Libia au acceptat despăgubiri în valoare de câte un milion de dolari pentru fiecare victimă, a confirmat ieri Fundaţia Ghaddafi, care se ocupă de această intermediere.

Surse implicate în procesul internaţionalizat care se derulează la Tripoli în folosul regimului au precizat că numărul victimelor a crescut de la 432 la 460, întrucât mai multe mame s-au contaminat de la copiii infectaţi în spital. Purtătorul de cuvânt al familiilor a adăugat că "un acord va fi semnat doar când banii vor fi efectiv vărsaţi familiilor", informează AFP, citată de Rompres.

Acordul familiilor va conta în faţa Consiliului superior al instanţelor judecătoreşti din Libia care analizează astăzi verdictul Curţii Supreme, după ce aceasta a confirmat, miercurea trecută, condamnarea la moarte a celor cinci infirmiere bulgare şi a medicului palestinian deţinuţi din 1999.

Procesul lui Ghaddafi

Infirmierele bulgare şi medicul palestinian au executat deja opt ani dintr-o pedeapsă pentru vinovăţii pe care instanţele internaţionale le-au demontat. Femeile, acum cu vârste între 41 şi 54 de ani, i-au acuzat pe anchetatori de tortură şi abuzuri sexuale. Sistemul autoritar de la Tripoli le consideră însă pe ele vinovate de injectarea intenţionată a 432 de copii libieni cu sânge contaminat cu virusul HIV, la un spital din Benghazi, al doilea oraş al ţării.

Somităţi internaţionale ale maladiei care au investigat cazul au concluzionat că infectarea s-a produs nu din cauza asistentelor bulgare, ci a igienei proaste din spitalele guvernamentale libiene; unii dintre copii au fost contaminaţi chiar înaintea sosirii femeilor din Bulgaria. Criticii spun că regimul Ghaddafi are nevoie de înscenarea unui asemenea proces, pentru ca soarta sutelor de copii să nu fie pusă în seama sa - ci a străinilor, eventual a Mossadului.

În 2004, inculpaţii au fost condamnaţi la moarte. Apelul s-a încheiat, săptămâna trecută, prin confirmarea verdictului, dar observatorii cazului se aşteaptă la o comutare a pedepsei - însă în aşa fel încât vinovăţia străinilor să fie reţinută, iar sistemul juridic libian să apară drept cel care "iartă". Pe fondul presiunilor internaţionale, premierul bulgar Serghei Stanişev şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au declarat optimişti; iar preşedintele George W. Bush a cerut eliberarea cetăţenelor statului sud-est-european amic. De plătit va plăti Uniunea Europeană, care a şi negociat soluţia "compensaţiilor". De câştigat, va câştiga colonelul Muammar Ghaddafi - împăcat deja cu Vestul, după ce a renunţat la înarmarea nucleară, în 2003. Libia este acum arătată Coreei de Nord şi Iranului în acelaşi scop. Între timp, companiile americane de petrol s-au întors în ţara nord-africană bogată în hidrocarburi, iar SUA au numit un nou ambasador în Libia după 25 de ani de întrerupere a relaţiilor diplomatice.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite