Alegeri istorice în Libia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libienii își aleg astăzi cei 200 de membri ai parlamentului de tranziție. Sunt primele alegeri libere din ultimii 50 de ani, notează BBC. Totuși, tensiunile nu lipsesc.

Urnele s-au deschis la ora 8.00 (9.00, ora României). Aproape 2,9 milioane de alegători sunt așteptați la secțiile de votare. În total, 3.707 candidaţi s-au înscris în cursă pentru cele 200 de mandate, în cele 72 de circumscripţii din ţară.

După opt luni de la conflictul armat care a condus la înlăturarea de la putere şi apoi la moartea colonelului Muammar Gaddafi, care s-a aflat singur la conducerea ţării timp de aproximativ 40 de ani, oamenii se declară fericiți că pot să voteze.

„Bucuria mea este de nedescris. Este o zi istorică", a declarat Fawziya Omran, în vârstă de 40 de ani, una dintre femeile care stăteau la coadă, în faţa secţiei de votare din Şcoala Ali Abdullah Warith, în centrul capitalei libiene Tripoli, transmite AFP. „Eu m-am hotărât (cu cine votez). Sper că am făcut alegerea bună", a adăugat ea.

„Mă simt un cetăţean liber. Asta spune tot", a declarat Ali Abdallah Derwich, în vârstă de 80 de ani, venit să voteze în scaunul cu rotile. El a afirmat că nu îşi poate aminti când a fost chemat ultima dată să se pronunţe în legătură cu viaţa politică a ţării.

Secţiile de votare se vor închide la ora 20.00 (21.00, ora României), iar primele rezultate urmează să fie anunţate „începând de luni sau marţi", potrivit Comisiei Electorale.

Săptămâna a fost însă marcată de tensiuni în estul ţării, unde susţinătorii acordării unei mai mari autonomii au îndemnat la boicotarea votului şi au ameninţat cu sabotarea scrutinului, denunţând repartizarea mandatelor în cadrul viitorului Legislativ (100 de mandate pentru zona de vest a ţării, 60 pentru cea de est şi 40 pentru cea din sud), notează Mediafax.

Aceste tensiuni au culminat vineri cu uciderea unui funcţionar din cadrul Comisiei Electorale, într-un tir cu armament uşor asupra unui elicoper care transporta material electoral în regiunea Hawari, la sud de Benghazi, cel mai important oraş din estul Libiei, situat la aproximativ 1.000 de kilometri de Tripoli.

La fel ca în Tunisia, iar ulterior în Egipt, alegerile ar putea aduce la putere islamiştii, în pofida faptului că liberalii, conduşi de arhitecţii revoluţiei, se declară încrezători în victoria lor.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite