Libia: Rebelii, siguri pe ei, cred că nu mai au nevoie de NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO ar trebui să pună capăt loviturilor sale aeriene în Libia, a afirmat ambasadorul Consiliului Naţional de Tranziţie la Londra, Mahmud Nacua.


Declaraţia a fost făcută după ce rebelii au pătruns în capitala Tripoli, anunţând sfârşitul regimului de patru decenii a lui Muammar Gaddafi, scrie Reuters. „NATO a făcut o treabă foarte bună, a neutralizat maşina de război a lui Gaddafi. Însă cred că rolul său se va încheia şi poporul libian îşi va reconstrui singur ţara", a subliniat ambasadorul Mahmud Nacua.

Ziariştii l-au întrebat dacă a  cerut NATO, în felul acesta, să pună capăt campaniei sale militare, iar el a răspuns: „Aşa cred, da. Nu mai există niciun pericol din partea lui Gaddafi şi a armelor sale grele împotriva luptătorilor noştri", a precizat Nacua.

Încă de sâmbătă-noaptea, aviaţia aliată a susţinut „de sus", trupele insurgenţilor în „bătălia pentru Tripoli". Duminică, NATO a anunţat că va continua să acţioneze sub mandat ONU pentru a proteja civilii din Libia.

Consiliul de Tranziţe se mută la Tripoli

„Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) se va muta curând din Benghazi la Tripoli şi va numi un nou guvern de tranziţie, care va conduce ţara şi se va afla în slujba populaţiei din toate oraşele", a mai spus Mahmud Nacua. Diplomatul a recunoscut că ar putea exista unele dificultăţi în următoarele zile, poate şi unele greşeli.

În mai multe rânduri, liderii CNT au făcut apel la insurgenţi să protejeze populaţia civilă şi bunurile acesteia şi să nu devalizeze instituţiile publice. Rebelii controlează 95% din Tripoli şi din toată Libia, dar în capitală mai sunt cuiburi de rezistenţă, din loc în loc. Despre soarta şi locul unde se află colonelul Gaddafi nu se ştia prea multe, dar se strânge laţul în jurul său, după ce trei dintre fii săi au fost arestaţi, iar premierul a fugit în Tunisia.

Varşovia salută deja „prăbuşirea" regimului Gaddafi

În timp ce multe capitale occidentale au fost prudente, ministerul polonez de Externe s-a grăbit şi-a exprimat încă de dimineaţă satisfacţia faţă de „prăbuşirea regimului colonelului Muammar Gaddafi".

Polonia, care deţinte preşedinţia Uniunii Europene, a promis Libiei ajutorul UE în „perioada dificilă" de tranziţie spre stabilitate şi democraţie, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ministerului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite