Liberalii niponi au ales un premier moderat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta senectuţii, Yasuo Fukuda caută să împace apropierea Japoniei de vecinii asiatici cu menţinerea apropierii de SUA Partidul Liberal Democratic şi l-a ales drept nou lider pe

La vârsta senectuţii, Yasuo Fukuda caută să împace apropierea Japoniei de vecinii asiatici cu menţinerea apropierii de SUA

Partidul Liberal Democratic şi l-a ales drept nou lider pe moderatul Yasuo Fukuda, care va deveni, marţi, şeful următorului guvern de la Tokyo. Principalele obiective ale politicianului de 71 de ani sunt îmbunătăţirea relaţiilor Japoniei nu doar cu China, dar şi cu Coreea de Nord, însă pe fondul menţinerii asocierii la politica externă a Statelor Unite.

Parlamentarii şi delegaţii Partidului Liberal Democratic (LPD) au votat, ieri, majoritar în favoarea aducerii lui Yasuo Fukuda în fruntea partidului care guvernează Japonia, deşi se află într-un vacuum de putere după brusca demisie a lui Shinzo Abe - aflat acum în spital din cauza unor afecţiuni stomacale pe fond de stres.

Cabinetul Abe a primit direct în plex, în iulie, pierderea camerei superioare a parlamentului, în beneficiul unei opoziţii resurgente, care cere acum chiar alegeri anticipate. Graţie marii majorităţi LPD din camera inferioară a Dietei nipone, Yasuo Fukuda va fi ales de parlament, marţi, drept premier.

Deşi depăşirea pragului psihologic de 70 de ani îl poziţionează în categoria "vechii gărzi", Yasuo Fukuda s-a angajat să "revitalizeze LPD", prin recâştigarea popularităţii, grav afectate de o serie de scandaluri de corupţie care au implicat şi membri ai cabinetului Abe. Iar partidul a decis că, în acest moment, Japonia are nevoie de venerabilul Yasuo Fukuda: mai tânărul Taro Aso, singurul său contracandidat, a primit doar 37% din voturile partidului, dar şi-ar putea menţine postul de şef al diplomaţiei nipone şi în cabinetul Fukuda.

Doctrina Fukuda jr

Viziunea politică a lui Yasuo Fukuda pare profund ancorată în doctrina emisă de tatăl său pe când a ocupat acelaşi onorant post, în anii 1970: prietenie mai solidă cu China şi cele două Corei - care încă mai pun în discuţie angajamentul pacifist al unei Japonii cu bogat trecut militarist. Dacă Shinzo Abe a refuzat orice angajament cu Phenianul până la rezolvarea chestiunii cetăţenilor niponi răpiţi de regimul nord-coreean, Fukuda are un ton conciliant chiar şi în această dificilă relaţie externă.

Pe de altă parte, Fukuda a promis bugetarea de către parlament a participării navelor japoneze din Oceanul Indian la alimentarea efortului de război al SUA în Afganistan - de fapt la "apărarea unei ordini mondiale care a permis actuala prosperitate a Japoniei".

Cabinetul Abe a pierdut ultimele alegeri şi din cauza unei agende prea externe, în timp ce naţiunea e mai preocupată de chestiuni sociale precum cine va mai plăti pensiile în Japonia. Prin urmare, deja premierul Fukuda insistă pe subiectul reducerii diferenţelor de câştiguri dintre japonezii urbani şi cei rurali.

Politician din elită

Yasuo Fukuda aparţine elitei politice a Japoniei, din clanurile căreia se aleg cei mai de seamă fruntaşi ai naţiunii. Tatăl ex-premierului Shinzo Abe, căruia îi succede, a fost lider al Partidului Liberal Democratic şi ministru de externe, iar bunicul său a condus unul dintre guvernele nipone acuzate de crime de război.

Tatăl lui Yasuo Fukuda a fost şef al guvernului de la Tokyo între 1976 şi 1978, timp în care a lansat "Doctrina Fukuda": un mai mare rol al Japoniei în menţinerea păcii în Asia şi o mai bună cooperare economică şi diplomatică cu vecinii asiatici. Deşi a debutat târziu în politică, propria carieră politică l-a adus pe Yasuo Fukuda de două ori la dreapta altor doi premieri niponi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite