Liber la pistoale, în America
0Decizia Curţii Supreme a provocat bucurie în rândul activiştilor pentru autoapărare Cea mai înaltă instanţă judecătorească din SUA a confirmat că dreptul fiecărui cetăţean de a
Decizia Curţii Supreme a provocat bucurie în rândul activiştilor pentru autoapărare
Cea mai înaltă instanţă judecătorească din SUA a confirmat că dreptul fiecărui cetăţean de a avea o armă este garantat de Constituţie.
Curtea Supremă din SUA a confirmat invalidarea unei legi în Washington D.C. , care le interzicea locuitorilor să deţină revolvere. Legea, promulgată în 1976, prevedea totuşi dreptul cetăţenilor de a avea în casă o puşcă sau o carabină, cu condiţia să nu fie încărcată. Decizia le-ar putea permite susţinătorilor dreptului de portarmă să pună sub semnul întrebării toate legile locale ce reglementează posesia armelor.
Situaţia e considerată sensibilă mai ales în marile oraşe ca New York şi Chicago, unde susţinătorii argumentează că portul unei arme este vital în lupta împotriva criminalităţii. De altfel, după aflarea verdictului, aceştia au ieşit pe străzi pentru a sărbători. Este prima dată în ultimii 70 de ani când Curtea Supremă se pronunţă cu privire la dreptul de portarmă.
Un amendament discutabil
Problema este legată de interpretarea celui de-al doilea Amendament al Constituţiei, care sună astfel: "O miliţie bine coordonată este necesară atunci când e vorba de securitatea unui stat liber, deci dreptul cetăţeanului de a avea şi a purta arme nu va fi încălcat".
Miezul acestei controverse îl constituie relaţia dintre dreptul cetăţeanului de a deţine o armă, versus datoria guvernului de a reglementa regimul acestora. Întrebarea este: "Faptul că obţii atât de uşor o armă de foc contribuie într-adevăr la reducerea violenţei sau dimpotrivă"?
În cazul Washingtonului, amendamentul garanta dreptul colectiv al membrilor societăţii de a avea arme, în cadrul unui serviciu de poliţie sau de gardă. Curtea Supremă a decis însă joi că amendamentul garantează de fapt dreptul fiecărui cetăţean de a deţine şi purta arme. Circa 45% din casele americane deţin măcar o armă de foc.
Episoade sângeroase în SUA
octombrie 2006: în Pennsylvania, un bărbat a intrat într-o şcoală a populaţiei Amish unde a împuşcat 11 fete, cinci dintre ele pierzându-şi viaţa.
aprilie 2007: un tânăr de 22 de ani a deschis focul în campusul universităţii Virginia Tech: 33 de persoane şi-au pierdut viaţa.
februarie 2008: cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte nouă au ajuns în spital, după trei atacuri armate în aceeaşi zi.
iunie 2008: un bărbat a deschis focul într-o fabrică din Kentucky, unde era angajat, împuşcând mortal patru persoane.