Libanul şi Egiptul, cuprinse de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au dus la căderea dictatorului din Tunisia, protestele s-au extins în Liban, Egipt şi Yemen. Oamenii au ieşit în stradă să protesteze faţă de dictatură. Candidatul sprijinit de Hezbollah la funcţia de premier a obţinut sprijinul majorităţii parlamentare pentru a forma viitorul guvern libanez.

Sute de libanezi au ieşit în stradă ieri pentru a cere retragerea omului ales de Hezbollah pentru a fi premier şi a forma noul guvern de la Beirut. Miliardarul Najib Mikati este un politician provenit din elita militară şiită a ţării.

Alegerea parlamentului libanez va arunca în haos Libanul, unde echilibrul politic şi etnic era şi aşa fragil. Deja, simpatizanţii „Mişcării pentru Viitor" (a premierului la final de mandat Saad Hariri, sprijinit de Occident) au luat cu asalt străzile. La Tripoli, bastion sunnit pe coasta Mediteranei, protestul a fost numit „Ziua Mâniei".

În ciuda apelurilor la calm  lansate de Hariri şi a mobilizării armatei, manifestanţii au continuat să dea foc cauciurilor şi unui vehicul folosit de canalul de televiziune al-Jazeera. „Sângele sunnit fierbe", au scandat ei, dând foc portretului viitorului premier.

Proteste au avut loc şi în capitala Beirut, unde câteva drumuri au fost blocate de protestatari, iar militarii au fost nevoiţi să tragă focuri de avertisment. Hezbollah (sprijinit de Iran şi Siria), care are deja controlul de facto asupra regiunii sudice a Libanului, viza formarea unui guvern care să poată bloca concluziile raportului întocmit de Tribunalul Internaţional asupra asasinării fostului premier Rafic Hariri (tatăl actualului premier).

Concluziile ar urma să inculpe direct membri ai Hezbollah,  însă un guvern condus de un om fidel Hezbollah le-ar putean denunţa. În Liban, sistemul politic cere ca premierul să fie sunnit, preşedintele parlamentului - şiit, iar preşedintele - creştin maronit.

Inspiraţi de Tunisia, mii de egipteni au protestat ieri pe străzile oraşelor Aswan, Ismailiya, Mahallah şi Cairo faţă de corupţia regimului preşedintelui Hosni Mubarak şi a eşecului strategiilor economice, relatează CNN.

„Jos cu Mubarak!"

Manifestanţii au scandat „Jos cu Mubarak" şi „Suntem toţi All Khaled Said (n.r. - activistul ucis în bătaie de poliţia tunisiană)". Au cerut demisia ministrului de Interne şi limitarea numărului de mandate prezidenţiale la două. Pe străzi a fost mobilizat un număr important de forţe de securitate. Ministrul de Interne, Habib Adly, a avertizat deja că agenţiile de securitate sunt capabile să blocheze orice protest şi că această ieşire pe stradă a tinerilor este oricum ineficientă.

Yemeniţii se revoltă contra dictatorului

Protestele s-au extins şi spre Algeria, unde patru oameni şi-au dat foc în semn de protest, după „modelul" tunisianului Mohammed Bouazizi, al cărui sacrificiu a fost fitilul revoltelor.

Iar arestarea duminică în Yemen a unui lider al opoziţiei şi a unei protestatare a înfuriat mulţimea, mai ales studenţi şi activişti. Ei i-au cerut preşedintelui Saleh să demisioneze şi au scandat „Ali (Saleh) urmează calea lui Ben Ali (fostul lider tunisian)".

Poliţia a intervenit cu gaze lacrimogene ca să disperseze demonstranţii. În momentul în care protestele au degenerate în violenţe de stradă, liderul yemenit, la putere de aproape 32 de ani, a promis populaţiei că va aplica o serie de reforme, inclusiv că va renunţa la prelungirea mandatului său de preşedinte pe viaţă, aşa cum intenţiona.

El a asigurat că acuzaţiile opoziţiei, potrivit căreia urmăreşte să-i predea preşedinţia fiului său, sunt neadevărate. Pentru a calma populaţia şi pentru a se asigura că armata îi rămâne aliată, preşedintele Saleh a anunţat ieri că va mări salariile militarilor. Într-un discurs televizat, el „le-a cerut yemeniţilor iertare dacă a greşit cu ceva". „Cer iertare poporului dacă am făcut vreo greşeală sau dacă nu mi-am îndeplinit vreodată îndatoririle, dar numai Allah este perfect", a declarat liderul yemenit.

 Aşa cum s-a întâmplat şi în Tunisia, promisiunile dictatorului nu au convins populaţia, din care peste jumătate trăieşte  într-o sărăcie lucie.

Un nou val de proteste în Tunis

La 12 zile de la fuga din ţară a dictatorului, situaţia politică nu este stabilă. Mii de tunisieni au ieşit duminică din nou în stradă ca să protesteze faţă de Guvernul de tranziţie, format din foşti miniştri ai lui Ben Ali.

Demonstraţia la care au participat ieri şi o mie de tineri din mediul rural, sosiţi duminică în capitală, în cadrul unei „Caravane a Eliberării", au degenerat în confruntări dure cu poliţia. Duminică au fost arestaţi trei colaboratori apropiaţi ai lui Ben Ali. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite