Libanul, însângerat de un nou atentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul gravei crize politice provocate de lipsa unui acord pentru desemnarea preşedintelui, Libanul cade din nou pradă atentatelor. Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte opt

Pe fondul gravei crize politice provocate de lipsa unui acord pentru desemnarea preşedintelui, Libanul cade din nou pradă atentatelor.

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte opt rănite, ieri, într-un atac cu maşină-capcană produs în faţa unui post de poliţie din Baada, un cartier creştin de lângă Beirut. În urma exploziei şi-au pierdut viaţa Francois el-Hajj, general în armata libaneză, şi una dintre gărzile sale de corp.

Francois el-Hajj era un apropiat al şefului armatei Michel Sleimane, candidatul favorit pentru preşedinţia Libanului. În va-ră, generalul a supervizat luptele dintre armata libaneză şi islamiştii Fatah al-Islam din ta-băra de refugiaţi palestinieni de la Nahr al-Bared.

Moartea lui El-Hajj a provocat reacţii aprinse în Siria, iar un responsabil de la Damasc a afirmat că "Israelul şi agenţii săi din Liban au fost cei care au beneficiat de pe urma uciderii generalului''. "Atacul vizează să creeze un vid în sânul armatei libaneze, după cel creat în sânul instituţiei prezidenţiale din Liban şi să distrugă securitatea şi stabilitatea din această ţară'', a afirmat agenţia SANA, citând analişti.

Mai multe atentate în care au fost ucise personalităţi antisiriene importante au fost comise în Liban de la asasinarea fostului premier, Rafic Hairi, în februarie 2005. Ultimul atac din acest şir a avut loc în septembrie, când a fost omorât într-un atentat cu maşină-capcană un parlamentar creştin, Antoine Ghanem. Explozia s-a produs în condiţiile în care Libanul traversează o gravă criză politică, ilustrată de incapacitatea partidelor de a ajunge la o înţelegere pentru a alege un nou preşedinte al ţării.

Partidele din Liban s-au înţeles în principiu ca Michel Suleimanis să fie viitorul preşedinte, însă nu au reuşit să se pună de acord asupra
datei. (Luminiţa Bogdan)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite