Libanul, în pragul războiului civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Libanul este ameninţat de un puci în ajunul verdictului privind asasinarea premierului Hariri, în care, cel mai probabil, vor fi inculpaţi membri Hezbollah. Liderul Hezbollah a ameninţat că va răsturna regimul de la Beirut dacă tribunalul internaţional va incrimina organizaţia şiită pentru asasinarea, în 2005, a premierului Rafik Hariri.

„Variantele noastre sunt clare: fie nu facem nimic, fie vom contribui o răsturnare politică majoră în Liban", au declarat surse din Hezbollah citate de cotidianul „Al-Akhbar".

Jurnaliştii de la ziarul arab „Asharq Al-Awsat" susţin că dacă Tribunalul special al ONU (TSL) va publica concluziile a trei ani de anchetă în cazul asasinării lui Hariri, organizaţiile Hezbollah şi Amal (aflate pe lista grupărilor teroriste în mai multe ţări europene şi în SUA) vor organiza o lovitură de stat în Liban. 

Reprezentanţii celor două grupări, considerate un fel de rezistenţă în lumea arabă, şi alţi aliaţi ai Siriei s-au întâlnit în repetate rânduri să discute organizarea acestui puci. Potrivit „Asharq Al-Awsat", ei şi-au împărţit deja atribuţiile şi zonele de atac pentru „momentul zero" al loviturii de stat.

Hezbollah a mai încercat şi în trecut să îi intimdeze pe anchetatorii ONU. Comandantul trupelor Naţiunilor Unite din sudul Libanului (UNIFIL), Alberto Asarta, a declarat că în regiune domneşte calmul. Şeful forţelor armate ale Israelului ia însă în serios ameninţările lui Nasrallah şi avertizează că şiiţi sunt pregătiţi pentru un puci.

Hezbollah, gata de luptă

„Există o posibilitate reală ca Hezbollahul să preia controlul asupra Libanului", a declarat generalul Gabi Ashkenazi, şeful Marelui Stat Major al armatei israeliene, în timpul unei vizite în Canada. „Activitatea Tribunalului special pentru Liban poate destabiliza situaţia politică la Beirut", a completat oficialul într-un comunicat pe site-ul Forţelor Armate Israeliene.

Şeful serviciilor secrete militare israeliene (AMAN), Amos Yadlin, a confirmat îngrijorările generalului Ashkenazi spunând că Hezbollah, care a purtat un război acerb împotriva Israelului în 2006, este suficient de puternic, să „preia controlul în Liban în doar câteva ore".

Presiunile făcute de Hezbollah asupra anchetatorilor ONU în cazul Hariri şi asupra autorităţilor libaneze au crescut enorm în ultimele zile. Liderul organizaţiei şiite a ameninţat săptămâna trecută că îi va „tăia mâna" oricărui om care va încerca să aresteze vreun membru al Hezbollah pentru asasinarea în 2005 a fostului premier libanez.

Ameninţaţi cu tăierea mâinii

Actualul premier Saad Hariri, fiul premierului ucis (fundal)  Foto: AFP



„Cei care-şi imaginează că vom permite arestarea şi închiderea vreunui luptător al nostru se înşeală. Îi vom tăia mâna celui care va încerca să încătuşeze vreun membru Hezbollah. Cei care cred că rezistenţa din Liban nu îşi va apăra demnitatea şi nu va lupta împotriva acuzaţiilor , greşesc", a spus Nasrallah.  

Potrivit portalului de ştiri „Naharnet", actualul premier de la Beirut, Saad Hariri (fiul lui Rafik Hariri) ar fi oferit unui martor cheie în cazul asasinării tatălui său protecţie ridicată. Martorul, a cărui viaţă era în pericol, a fost supus mai multor schimbări de identitate şi unor operaţii estetice.

Martori hăituiţi

Ameninţări au primit chiar şi un fost agent secret iranian şi unul sirian, martori importanţi în viziunea anchetatorilor ONU. Ultimul dintre ei, Mohammad Zaheer Al-Sadiq, a adus dovezi clare instanţei internaţionale că Hezbollah este implicat în uciderea lui Rafik Hariri. 

În plus, el a declarat că nicio mişcare a Hezbollah nu era făcută fără ştiinţa şi susţinerea Siriei. Al-Sadiq, care a trăieşte în exil, în Europa, a mai spus că acuzaţiile făcute de şeful Hezbollah că tribunalul internaţional a folosit martori falşi pentru a incrimina organizaţia şiită este un rezultat al influenţei Damascului în Liban.

Acuzaţii privind implicarea Siriei în tensionarea situaţiei din Liban a adus şi secretarul de stat în administraţia americană, Hillary Clinton. Ea a avertizat într-un interviu pentru cotidianul „Al-Nahar" că Siria face o mişcare periculoasă transferând arme grupării şiite din Liban. Ea a atras atenţia Hezbollahului că violenţa nu va opri ancheta TSL.

Premierul Saad Hariri a dat şi el asigurări că „nu îl va lăsa pe Nasrallah şi pe alţi lideri" să creeze haos în Liban. Temerile privind izbucnirea unui război civil şi a unei lovituri de stat militare în această ţară sunt justificate în condiţiile în care Hezbollah are susţinere nu doar din partea Siriei, ci şi din partea Iranului.

Dovada cea mai bună este vizita recentă a liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad, în septembrie la Beirut. El nu s-a întâlnit doar cu omologul său libanez Michel Suleiman şi cu premierul Saad Hariri, ci şi cu liderul Hezbollah. 

Profil

Hezbollah a fost înfiinţată în 1982, cu ajutorul Iranului Revoluţionar, ca o miliţie care se opune invadării Libanului de către Israel.  Liderii săi au fost inspiraţi de ayatollahul Khomeini. „Militarii" săi au fost organizaţi şi antrenaţi de experţi ai Gărzilor Revoluţionare. Iranul finanţează organizaţia din cotele sale petroliere,  furnizându-i armament şi tehnică pentru construirea rachetelor.

Susţinere din partea populaţiei

image

Hassan Nasrallah (afișul din fundal), liderul Hezbollah, este sprijinit de populaţia din sudul Libanului  Foto: Reuters



Hezbollah („Partidul lui Dumnezeu"), organizaţie politică și paramilitară șiită condusă de Hassan Nasrallah, este considerată o mișcare de rezistenţă legitimă de cea mai mare parte a lumii arabe și musulmane. Ea este reprezentată în parlamentul libanez, are un post de radio, o televiziune prin satelit, școli, spitale și desfășoară numeroase programe sociale.

Lumea fierbe în aşteptarea verdictului

Comunitatea internaţională se teme de consecinţele verdictului Tribunalului special pentru ONU în cazul asasinării premierului Rafik Hariri. Un război civil în Liban sau preluarea conducerii de către Hezbollah accentuează situaţia conflictuală din Orient.

Potrivit cotidianului „Asharq Al-Awsat", politicieni din Guvernul de la Beirut au făcut zilele acestea schimb de informaţii cu Occidentul, pentru că se aşteaptă schimbări importante în ţara lor.

Fostul ministru de Externe al Franţei, Bernard Kouchner a fost la Beirut pentru a discuta cu liderii importanţi din regiune. Siria şi Iranul sunt şi ele cu ochii pe evoluţia situaţiei după ce liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, le-a avertizat că Israelul va profita de verdictul Tribunalului pentru Liban ca să atace Libanul.

Pacea costă milioane de dolari

În schimb, preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat recent că o implicare a comunităţii internaţionale în chestiunile interne ale Libanului este inacceptabilă. El i-a cerut premierului Saad Hariri, care s-a aflat la Moscova zilele acestea, ca problemele de pe agenda Beirutului să fie rezolvate prin dialog, de către politicienii libanezi. Susţinere pentru Guvernul de la Beirut şi-a arătat şi Marea Britanie, care a anunţat că donează Libanului 1,6 milioane de dolari.

Secretarul de stat pentru politică externă de la Londra, William Hague, a cerut comunităţii internaţionale să-I urmeze exemplul, aceasta fiind singura cale de a menţine stabilitatea în regiune. Israelul a reacţionat şi el aprobând planul de retragere a trupelor sale din partea de nord a satului libanez Ghajar şi transferând controlul acestuia Forţei interimare ONU din Liban.

Hassan Nasrallah (afișul din fundal), liderul Hezbollah, este sprijinit de populaţia din sudul Libanului
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite