Liban: Trei ani de criză continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au ieşit ieri pe străzile Beirutului pentru a comemora moartea fostului premier Rafic Hariri. Libanezii s-au adunat, ieri, pe străzile Beirutului, pentru a comemora trei ani

Mii de persoane au ieşit ieri pe străzile Beirutului pentru a comemora moartea fostului premier Rafic Hariri.

Libanezii s-au adunat, ieri, pe străzile Beirutului, pentru a comemora trei ani de la asasinarea fostului premier Rafic Hariri. La doar câţiva kilometri aveau loc funeraliile unui comandant Hezbollah.

Mii de oameni au ocupat ieri centrul Beirutului pentru a comemora trei ani de la uciderea fostului premier Rafik Hariri. Demonstraţia a căpătat însă o puternică amprentă antisiriană, deoarece principalul suspect în cazul asasinării fostului premier este chiar Damascul.

Manifestanţii au înfruntat ieri ploaia, "înarmaţi" cu drapele naţionale şi poze ale premierului dispărut sau ale altor politicieni antisirieni, ucişi în ultimii ani. "Deschideţi parlamentul, eliberaţi guvernul, alegeţi un preşedinte", se putea citi pe unul dintre bannerele demonstranţilor, informează BBC.

Forţele de ordine au ocupat ieri aproape fiecare arteră a oraşului, cu atât mai mult cu cât la doar câţiva kilometri de procesiunea admiratorilor fostului premier, aveau loc funeraliile lui Imad Mughnieh, un comandant Hezbollah, ucis zilele trecute într-un atentat cu o maşină-capcană. Mughnieh ocupa, până în 11 septembrie 2001, locul întâi pe lista întocmită de CIA, cu cei mai vânaţi terorişti de pe glob.

Violenţe şi convulsii politice

Libanul cunoaşte de trei ani o profundă criză politică, marcată de convulsii şi violenţe interne grave. Uciderea lui Hariri a fost urmată de puternice presiuni interne şi externe ce au dus în cele din urmă la retragerea de către Siria a trupelor din Liban, după o prezenţă continuă de 29 de ani. În ultimii ani, discursul politic s-a radicalizat de ambele părţi, fiind alimentat şi de lideri străini.

Astfel, chiar ieri, la funeraliile liderului Hezbollah a participat şi ministrul de externe iranian, Manouchehr Mottaki, iar liderul Hezbollah s-a adresat mulţimii într-o înregistrare postată pe un ecran gigantic. În acest timp, Israelul a impus starea de urgenţă la toate ambasadele sale din întreaga lume. Hezbollahul acuză Israelul că s-ar fi aflat în spatele uciderii lui Imad Mughnieh.

Putere interimară

Din noiembrie 2007, odată cu sfârşitul celui de-al doilea mandat al fostului preşedinte Emile Lahoud, în Liban s-a instaurat un vid de putere. Nu au avut loc alegeri libere pentru preşedinţie sau parlament. La conducerea guvernului a rămas fostul premier, Fouad Saniora. Acesta însă nu se bucură de legitimitatea dată de rezultatul unor alegeri democratice şi este criticat în special de şiiţi.

Conform Constituţiei, preşedintele este ales de către parlament, însă în 13 februarie Legislativul a amânat pentru a paisprezecea oară alegerea unui şef de stat. Cel mai vehiculat nume este cel al generalului Michel Suleiman, şeful Armatei. Propunerea este susţinută şi de Saad Hariri, fiul fostului premier Rafik Hariri, în prezent liderul unui grup parlamentar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite