VIDEO Leul, la cheremul marilor datornici ai Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile investitorilor că Italia ar putea fi atrasă în criza datoriilor a afectat puternic ieri leul. După ce tensiunile privind amânarea tranşei pentru Grecia au ţinut leul în corzi mai bine de o lună, problemele din Italia slăbesc moneda naţio­nală până la noi minime.

În timp ce indicatorii macroeconomici ai României au cunoscut o îmbunătăţire în prima parte a anului şi permit o stabilitate a monedei naţionale, problemele marilor datornici ai Europei, Grecia, Italia şi Portugalia, continuă să ţină leul sub tensiune. După ce amânarea tranşei pentru Grecia din partea finanţatorilor externi a pus presiune pe leu mai bine de o lună şi jumătate şi l-a repoziţionat pe un trend descendent, temerile investitorilor că Italia ar putea fi următoarea ţară atrasă în vârtejul datoriilor suverane a avut ieri un impact puternic asupra pieţelor.

Leul a pierdut masiv teren în faţa euro, atingând nivelul minim al acestui an, dar mai ales în raport cu francul elveţian, marcând cel mai coborât nivel din istorie. Moneda naţională şi-a temperat uşor deprecierea de la începutul zilei de ieri, însă nu a reuşit să acopere scăderea înregistrată luni seară şi ieri-dimineaţă, astfel că Banca Naţională a României (BNR) a afişat o referinţă de 4,2838 lei/euro. Acesta este cel mai ridicat nivel din 2011.

Francul, la un nou maxim istoric

Teama privind riscul extinderii crizei datoriilor i-a alungat pe investitori pe pieţe mai sigure, astfel că francul elveţian, văzut ca activ de refugiu în perioade cu tensiuni economice, s-a apreciat până la un nou maxim record în raport cu euro. Automat, raportul leu/franc, calculat de BNR indirect în funcţie de referinţa euro/franc, a atins cel mai jos nivel din istorie. Banca Naţională a anunţat ieri un curs de 3,6921 lei/franc, cu aproape 12 bani peste cea de luni. Scumpirea francului elveţian în afectează direct pe românii care au de plătit rate la creditele în valuta exotică. Peste 13% din valoarea creditelor contractete de populaţie erau la finele lunii mai în franci elveţieni.

Scumpirea francului, de la 2,2 lei la începutul lui 2008, respectiv 3,2 în ianuarie 2011, a făcut ca foarte mulţi dintre românii îndatoraţi să nu-şi mai poată achita ratele la timp. Astfel, valoarea restanţelor populaţiei la împrumuturile în franci s-a triplat în numai trei ani, depăşind pragul de 250 de milioane de euro. Bursa de Valori Bucureşti a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, afectată de problemele privind situaţia Italiei. Cotaţiile au scăzut însă uşor, cu 1,5%, în linie cu pieţele externe. Majoritatea investitorilor au fost precauţi şi au introdus ordine de tranzacţionare doar pentru volume reduse de acţiuni.

Piaţa a scăzut încă din primele minute, însă corecţiile nu au fost atât de vizibile precum pe marile burse europene. Astfel, punctul minim al indicelui general al bursei, BET-C, a fost atins în jurul orei 11:30, când media pieţei era cu 1,6% sub nivelul de la finalul sesiunii precedente. „Precauţia este cuvântul rostit cel mai des de investitori în zilele acestea. Îmbunătăţirea ratingului acordat României a condus la o creştere de moment a interesului faţă de acţiunile listate, dar efectul a fost rapid pierdut în faţa valului de îngrijorări ce planează asupra Greciei şi mai nou asupra Italiei", a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, potrivit Mediafax.

Analiştii văd ca exagerată reacţia investitorilor

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR

Reacţia investitorilor care a dus la deprecierea bruscă a leului este considerată exagerată de analiştii financiari, însă efectele pe care le-ar putea avea agravarea problemelor din Grecia, Italia sau Spania asupra economiei României nu sunt de ignorat. Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României, consideră că intrarea „în vrie" a Spaniei şi a Italiei ar afecta România şi vor trebui luate măsuri, astfel încât efectul să fie cât mai mic. „Italia şi Spania sunt două ţări foarte mari, iar dacă ar intra în vrie nu ne-ar fi bine nici nouă. Sper să nu intre", a declarat Adrian Vasilescu la un post de televiziune. El a adăugat că datoria Italiei este atât de mare (119% din PIB, respectiv 1.843 de miliarde de euro), încât nu poate fi exclusă existenţa unui pericol.

Pieţele se vor calma

În ceea ce priveşte evoluţia cursului leu/euro, Adrian Vasilescu a precizat că situaţia zilei se poate schimba rapid. „Nici nu o bag în seamă. S-ar putea să vină un vânzător sau un cumpărător şi să schimbe situaţia zilei", a spus consilierul lui Mugur Isărescu. Pe de altă parte, Florin Ilie, directorul departamentului pieţe de capital al ING Bank, consideră că reacţiile investitorilor la ştirile privind situaţia Italiei sunt exagerate, iar aceştia manifestă comportament de turmă. „Este una din reacţiile pe care le putem considera exagerate la diferitele ştiri din ziua respectivă.

image

Tot timpul se reacţionează exagerat într-o anumită direcţie, după care se revine, dacă nu în decursul aceleiaşi zile, de obicei, a doua zi", a explicat reprezentantul ING Bank. Pe de altă parte, Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată, spune că reacţia pieţelor este inexplicabilă în condiţiile în care zona euro este văzută de investitori ca riscantă, dar moneda unică se apreciază în raport cu leul sau cu alte valute din economiile periferice.

„Sunt câteva zile de anormalitate, de speculaţii, BNR are obiceiul să lase o zi, două, trei lucrurile să evolueze de la sine şi să intervină după ce pieţele s-au mai linştit. Pieţele în sine sunt iraţionale în acest moment pentru că este absolut aberant să fugi de euro în euro. Adică înteleg de ce se depreciază leul de dolari sau de franc, dar de ce se depreciază faţă de euro, nu înteleg", a spus Voinea.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite