Beijing: Leon Panetta face apel la calm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul american al Apărării urmează să susţină un mesaj la Beijing, marţi, similar cu cel de la Tokyo, în care a făcut apel la "reţinere", în timp ce mii de chinezi manifestează din nou împotriva naţionalizării de către Japonia a insulelor disputate de cele două ţări, relatează AFP.

Ajuns luni seara în capitala chineză, şeful Pentagonului, Leon Panetta, a fost primit de omologul său chinez, Liang Guanglie.

"Obiectivul nostru este ca Statele Unite şi China să stabilească cel mai important parteneriat bilateral din lume", a declarat Panetta, în timp ce contactele militare rămân dificile între cele două ţări.

Ele au fost întrerupte de Beijing în timp ce Statele Unite au anunţat la începutul lui 2010 un contract de armament de peste şase miliarde de dolari cu Taiwanul. Acestea au fost reluate la sfârşitul anului, cu puţin timp înaintea unei vizite, în ianuarie 2011, la Beijing a secretarului Apărării din perioada respectivă, Robert Gates.

Vizita şefului Pentagonului are loc pe fondul tensiunilor dintre China şi Japonia, aliat al Statelor Unite, care şi-a consolidat prezenţa în Asia-Pacific.

Decizia luată săptămâna trecută de Guvernul japonez de a naţionaliza un mic arhipelag din Marea Chinei de Est, denumit Senkaku de Japonia şi Diaoyu de China, a provocat nemulţumire Beijingului, declanşând, de asemenea, numeroase manifestaţii antijaponeze în mai multe oraşe chineze.

Mii de chinezi au ieşit din nou pe străzi marţi în mai multe oraşe din sudul ţării pentru a cere restituirea acestor insule Chinei.

Leon Panetta şi-a exprimat "îngrijorarea" şi a făcut apel, luni, la o rezolvare pe cale diplomatică a acestei dispute teritoriale, după ce a avertizat că acest caz ar putea degenera într-un conflict.

"Este în interesul tuturor ca Japonia şi China să menţină relaţii bune şi să se găsească o modalitate de a evita o intensificare" a tensiunilor, a declarat şeful Pentagonului.

Vizita la Beijing a lui Panetta are loc la circa 12 zile după cea a secretarului american de Stat Hillary Clinton, care a efectuat o deplasare lungă (zece zile) în regiunea Asia-Pacific, interpretată ca un răspuns la influenţa Beijingului în regiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite