Legea presei, ticluită de un turnător al Securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mogulul Peter Heltai, fost informator al serviciilor secrete române în anii ’80, a inspirat câteva dintre prevederile legii. Heltai este un apropiat partidului de guvernământ Fidesz şi a scris note informative despre artistul de origine clujeană Tibor Gall şi despre Geza Szöcs, actual secretar de stat.

Magnatul de presă Peter Heltai, cel care a inspirat mult-criticata lege a presei din ţara vecină, a fost colaborator al Securităţii române, potrivit informaţiilor apărute în presa din Ungaria. Aceste date au ieşit la lumină după ce Tibor Gall, un artist plastic transilvănean care trăieşte la Berlin, a cerut CNSAS dosarul său, unde figura informatorul „Hegel". El l-a identificat în persoana lui Peter Heltai.

Citiţi şi:

Magnat al presei din Ungaria, fost colaborator al Securităţii din România

Cum a lucrat cu Securitatea

Peter Heltai s-a născut la Cluj la 21 decembrie 1962. În 1986 a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, secţia istorie-filosofie. A fost recrutat ca informator încă de pe vremea studenţiei, având drept sarcină furnizarea de date despre tinerii maghiari ardeleni disidenţi. Potrivit dosarului său de securitate, Heltai figura sub numele de „Hegel" şi rapoartele lui se refereau la discuţiile avute cu prietenii lui din opoziţie. Securitatea a vrut să-l infiltreze şi în grupul tinerilor disidenţi maghiari transilvăneni care, între timp, plecaseră în Ungaria. La început, lui Heltai i s-a solicitat să furnizeze informaţii în timpul unor vizite pe care le făcea în Ungaria. Apoi, după ce în 1987 s-a stabilit definitiv în Ungaria, serviciile secrete române, relatează site-ul budapestan „Hirszerzö", ar fi vrut să-l folosească şi la Budapesta, pentru a urmări grupul lui Geza Szöcs (actual secretar de stat în guvernul ungar).

Acest grup, compus din mai mulţi cunoscuţi intelectuali maghiari din Ardeal, a colaborat la aşa numita Agenţie de Ştiri Transilvană şi la publicaţia samizdat Ellenpontok, apărută la Oradea. Scopul Securităţii, reiese dintr-un raport, ar fi fost ca, prin activitatea lui Heltai, grupul să fie compromis, izolat, cu credibilitatea subminată.



Heltai spune că a fost şantajat

Intervievat de „Hirszerzö", Heltai a recunoscut că a avut legături cu Securitatea, dar, potrivit propriilor spuse, „cazul ar fi mult mai complex".  Securitatea, a afirmat el, l-a şantajat, deoarece, elev fiind, a participat la o petrecere în Secuime, unde s-a cântat imnul Ungariei şi au fost desfăşurate drapele ungureşti. A  fost chemat de mai multe ori la Securitate care a vrut să-l recruteze dar el ar fi refuzat. El susţine că rapoartele care au fost acum date publicităţii s-ar referi la aceste întâlniri la care a fost obligat să se ducă. Heltai spune că a încercat să spună lucruri despre care Securitatea oricum era informată, pentru a nu face rău prietenilor lui.

Dar, potrivit unui alt raport din 1987, serviciile secrete române au dorit să menţină legătura cu „Hegel" deoarece „anterior a efectuat o activitate informativă de bună calitate". Pe de altă parte, într-o declaraţie dată cotidianului Magyar Nemzet, Heltai a negat că ar fi fost agentul „Hegel" şi a spus că va da în judecată CNSAS-ul. Potrivit lui, duşmanii săi au scos la iveală toată povestea deoarece fusese propus pentru premiul de publicistică „Prima primissima".  Afirmaţiile lui sunt contrazise însă de faptul că, după publicarea acestor date, el a fost obligat să-şi dea demisia din fruntea imperiului de presă „Advenio" care concentrează numeroase publicaţii, posturi de televiziune şi de radio.

O carieră strălucită

În Ungaria, Peter Heltai a făcut o carieră strălucită. A lucrat ca cercetător la Institutul de Sociologie a Academiei Ungare de Ştiinţă, a fost realizator de emisie, apoi redactor-şef la Televiziunea publică din Ungaria,  unul dintre creatorii postului InfoRadio, manager la postul de televiziune Duna, a urmat cursuri de specializare la CNN, a avut şi carieră didactică, fiind autorul mai multor lucrări în domeniul mass-media. Face parte din conducerea mai multor organizaţii de mass-media. A fost până de curând unul dintre directorul societăţii Advenio, grup apropiat partidului de guvernământ Fidesz.

Propuneri controversate

Potrivit publicaţiei HVG, prevederile cele mai criticate ale noii legi a presei din Ungaria, respectiv concentrarea mediei publice şi a activităţii de  elaborare a unor ştiri şi articole ar fi fost ideile lui Heltai. Proiectul lui prevedea reducerea personalului posturilor publice de radio, televiziune şi a Agenţiei MTI, ziariştii rămaşi urmând să realizeze materiale comune pentru cele trei entităţi. El a propus, de asemenea, folosirea acordării frecvenţelor de radio şi televiziune comerciale ca un instrument de presiune, pentru a-i ţine în şah faţă de putere.

Handicap pentru şefia ungară a UE

Anca Voicu Budapesta

Germania va apela, în premieră, la o măsură restrictivă la adresa unui stat care deţine preşedinţia UE. Guvernul german se va opune, relatează site-ul Politics.hu, ca Ungaria să ţină negocieri pe chestiuni legate de mass-media cu ţări din Parteneriatul Estic al UE precum Ucraina sau Belarus. Anunţul a venit din partea secretarului de stat din MAE german, Werner Hoyer. Motivul este exact noua lege a presei, care plasează mass-media sub un control strict, a precizat el. Ungaria a mai spus că Ungaria ar trebui să lase Comisia Europeană să negocieze cu ţările din afara UE.

Numai acele state care respectă valorile comune europene sunt demne să le reprezinte, a explicat oficialul german. Este pentru prima dată când un guvern din UE pune sub semnul întrebării preşedinţia UE a unui alt stat, spun experţii citaţi de Politics.hu. Semnale dure au venit şi din partea Franţei. Guvernul de la Paris a apreciat că noua lege a presei încalcă legile UE privind libertatea presei şi a cerut celorlalte state membre să ia poziţie împotriva acestei legi.

image

“S-a întâmplat să scriu nişte lucruri pe hârtia care mi se punea în faţă. Mi-era frică, tot timpul mă gândeam că o să mă facă dispărut. Nu-mi amintesc ce am scris de fapt pe acea foaie."
Peter Heltai patron de presă

Ungaria îşi apără legea

Autorităţile de la Budapesta apără vehement noua lege a presei, spunând că ea nu contravine legislaţiei europene, dar aşteaptă observaţiile Comisiei pentru a vedea cum va acţiona în viitor. Legea presei este, potrivit ministrului comunicaţiilor, Zoltan Kovacs, „necesară" pentru a „actualiza" activitatea jurnalistică din Ungaria şi a ţine cont de noile evoluţii ale secolului XXI din domeniu. Kovacs a declarat la Budapesta, la o întâlnire cu un grup de jurnalişti europeni, că ţara sa are nevoie de „structuri media mai eficiente, mai ales cele care folosesc banii publici". În opinia sa, există în Ungaria, în acest moment, o serie de „structuri media (ex. televiziunea publică, n.r.) ce nu pot fi finanţate în actuala formulă, fiind necesară revizuirea modului lor de organizare şi funcţionare".

Ministrul de Externe, Janos Martonyi, consideră, la rândul său, că noua lege a  mass-media este una „amplă, complexă, nu contravine statului de drept şi are un caracter european", dar afirmă că executivul ungar aşteaptă eventuale „comentarii, observaţii sau critici de la Comisia Europeană" pentru a decide cum va acţiona în viitor. „E prematur să spunem că vom modifica legea. Trebuie să analizăm mai întâi poziţia şi comentariile Comisiei şi apoi vom lua o decizie", spune Martonyi. El a cerut jurnaliştilor şi altor critici să „citească cu atenţie legea şi să consulte experţii în legislaţie" înainte de formula critici şi să evite „un limbaj agresiv". 

Prevederi controversate

Noua lege a presei ce a intrat în vigoare în Ungaria  prevede înfiinţarea unui organism, Autoritatea Naţională de Media şi Comunicare, ce va avea puterea de a monitoriza şi de a amenda radiourile, televiziunile, ziarele şi chiar publicaţiile online. Sancţiunile vor fi usturătoare pentru conţinut considerat neechilibrat sau care aduce „atingere interesului şi ordinii publice ": între 35.000 de euro şi 700.000 de euro. Consiliul va putea accesa documentele înainte de a fi publicate, iar jurnaliştii ar putea fi obligaţi să-şi dezvălui sursele în cazul în care ar putea fi afectată siguranţa naţională.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite