Legea vizelor, OK de la Bush

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara noastră va beneficia de acest program de-abia peste doi ani Preşedintele George W. Bush a promulgat legea care introduce un nou sistem de acordare a vizelor pentru ţările din programul

Ţara noastră va beneficia de acest program de-abia peste doi ani

Preşedintele George W. Bush a promulgat legea care introduce un nou sistem de acordare a vizelor pentru ţările din programul Visa Waiver.

"Apreciez măsurile luate pentru modernizarea programului Visa Waiver, în special prevederile adiţionale privind securitatea, dar voi continua să colaborez cu Congresul pentru a avansa în privinţa obiectivelor noastre de securitate şi politică externă, adoptând o mai mare flexibilitate, pentru a introduce unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri în acest program", a declarat Bush, fără a enumera însă ţările vizate.

Congresul american a adoptat la începutul săptămânii trecute o lege privind sporirea securităţii Statelor Unite, care va modifica şi criteriile de elaborare a listei ţărilor incluse în programul Visa Waiver. Unul dintre criterii este procentul de cereri de viză respinse în cazul cetăţenilor unei anumite ţări, care nu trebuie să depăşească 10 la sută.

Dintre ţările care au aderat recent la UE, numai Cehia şi Estonia ar putea îndeplini noile criterii. România şi Polonia ar putea fi excluse din programul american de suspendare a regimului de vize deoarece procentul cererilor respinse se ridică la 25 la sută, peste limita de zece la sută aprobată.

Oficialii americani din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă au însă ultimul cuvânt, iar decizia finală se va baza pe cooperarea dintre Statele Unite şi autorităţile statului respectiv în domeniul securităţii.

Misiune pentru căutarea vieţii pe Marte

NASA a trimis ieri o nouă misiune pe Marte. Robotul Phoenix, al cărui scop este să caute dovezi ale existenţei vieţii pe Planeta Roşie, a fost lansat de la centrul Cape Canaveral din Florida, Statele Unite. Phoenix va ajunge pe Marte la sfârşitul lunii mai, anul viitor, şi va avea o misiune de trei luni. Costul acesteia este de 420 milioane de dolari. NASA are deja doi sateliţi care orbitează Planeta Roşie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite