Legea Patriot Act a fost declarată neconstituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător federal a declarat drept "neconstituţională" Patriot Act, legea care permite agenţilor FBI accesul fără mandat la informaţii personale despre cetăţeni. Decizia nu intră în

Un judecător federal a declarat drept "neconstituţională" Patriot Act, legea care permite agenţilor FBI accesul fără mandat la informaţii personale despre cetăţeni. Decizia nu intră în vigoare imediat, guvernul putând să facă apel.

Judecătorul Victor Marrero a decis că au fost depăşite atribuţiile Congresului, care, după atentatele de la 11 septembrie, a acordat agenţilor federali dreptul de a păstra secrete cererile de urmărire. În opinia sa, actul intră în contradicţie cu principiile constituţionale şi încalcă garantarea liberei exprimări.

Decizia vizează informaţiile financiare, telefonice şi cele obţinute prin supravegherea comunicaţiilor electronice, la care FBI are acces în cazul persoanelor suspectate de spionaj sau de activităţi teroriste.

Patriot Act permitea urmărirea suspecţilor printr-o simplă cerere a FBI, fără să mai fie nevoie de o decizie judecătorească. Victor Marrero a luat această decizie în procesul intentat împotriva guvernului federal de către Uniunea Americană pentru Drepturi Civile.

Constituţia a fost astfel redactată încât niciun pericol, oricât de mare, să nu fie folosit drept o justificare a încălcării libertăţilor individuale, a afirmat judecătorul, care a respins în 2004 şi prima versiune a Patriot Act.

Potrivit unui raport guvernamental din luna martie, FBI a emis 8.500 de cereri de urmărire în 2000, pentru a ajunge la 39.000 în 2003 şi 56.000 în 2004.

Agenţii federali au fost interesaţi în special de convorbirile telefonice şi de poşta electronică. Biroul şi-a motivat cererile prin posibilitatea de a-i depista mai uşor pe cei care se ascund în spatele nickname-urilor şi de a avea acces la lista cu e-mailuri trimise de persoanele suspectate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite