Legătură feroviară China-Europa, via Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul săptămânii trecute, un tren a părăsit oraşul chinez Chongqing cu destinaţia Germania. Garnitura va trece prin Kazahstan, Rusia, Belarus şi Polonia, iar în 13 zile va ajunge în oraşul german Duisburg.

Cu ajutorul acestei legături feroviare, Beijingul speră să micşoreze costul exporturilor sale spre continentul european. Avantajul este evident: trenul plecat din China ajunge în Europa în două săptămâni, în timp ce o navă care pleacă din Portul Shanghai sau Guangzhou ajunge la destinaţie în 36 de zile. În plus, susţine primarul din Chongqing, Huang Qifan, citat de „Nezavisimaia Gazeta",  transportul pe calea ferată este mai sigur şi mai puţin costisitor decât cel maritim. Încă de anul trecut, China, Rusia şi Kazahstanul au semnat un acord strategic pentru a deschide o rută pentru transportul mărfurilor spre Europa, iar acum a fost pusă în practică, scrie agenţia „China Nouă".

Înaltă tehnologie

Pentru început, garnitura de tren va circula pe această rută o dată pe lună, dar după un timp ar putea deveni zilnică. Acest tren va transporta în special produse de înaltă tehnologie, precum monitoare, laptop-uri şi LCD din China spre Europa. Provinciile centrale din China, mai ales Sichuan unde este situată metropola Chongqing, cu  30 de milioane de locuitori, sunt defavorizate în comparaţie cu celelalte provincii maritime ale ţării, puternic industrializate şi ale căror produse sunt destinate exportului. În ultimii 30 de ani, acestea au avut o creştere rapidă, iar acum Chongqing vrea să le prindă din urmă. Aici se află cei mai mari furnizori de electronice - Foxconn Electronics, cel mai important producător taiwanez de calculatoare, Acer şi Hewlett-Packard. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite