Lee Myung-Bak, noul preşedinte al Coreei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Candidatul conservatorilor, Lee Myung-Bak, a câştigat prezidenţialele din Coreea de Sud. Lee a obţinut peste 50% din voturi, faţă de cele 26 de procente obţinute de actualul preşedinte,

Candidatul conservatorilor, Lee Myung-Bak, a câştigat prezidenţialele din Coreea de Sud. Lee a obţinut peste 50% din voturi, faţă de cele 26 de procente obţinute de actualul preşedinte, Chung Dong-young. În cei 20 de ani de când se organizează alegeri democratice în Coreea de Sud, niciodată un candidat nu a câştigat la o diferenţă atât de mare de voturi ca până acum.

Om de afaceri abil şi fost primar al Seulului, Lee Myung-Bak, în vârstă de 66 de ani, poreclit şi "Buldozerul", a promis o politică favorabilă industriei şi comerţului pentru a relansa economia, principala preocupare a celor 37,6 milioane de alegători.

Conservatorul a promis sud-coreenilor că veniturile fiecăruia vor creşte cu 40.000 de dolari anual, iar economia ţării va ajunge pe locul şapte în lume. El s-a aflat în centrul unui scandal legat de deturnare de fonduri, dar a fost achitat de justiţie la începutul lunii decembrie. Acuzaţiile de deturnare de fonduri şi de manipulare de titluri de valoare au luat însă din nou amploare.

Preşedintele în exerciţiu, Roh Moo-Hyun, i-a cerut duminică ministrului justiţiei să redeschidă ancheta, în baza descoperirii unei înregistrări video în care Lee admite că a fondat o societate aflată în centrul unui scandal financiar în anul 2001.

Deşi mandatul judiciar a fost clasat, parlamentul a aprobat crearea unei comisii de anchetă, o decizie care ar putea prelungi incertitudinea în ţară. Data de începere a lucrărilor comisiei nu a fost fixată încă. Lee Myung-Bak îşi va prelua funcţia în 25 februarie şi va fi protejat de imunitate prezidenţială.

El şi-a afirmat în repetate rânduri nevinovăţia, iar unii analişti văd în acest scandal o ultimă manevră a liberalilor în încercarea de a-l submina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite