Lech Walesa, agent sau erou?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul simbol al luptei anticomuniste e acuzat de colaborare cu serviciile secrete Presa poloneză este divizată în ceea ce priveşte suspiciunile privind colaborarea fostului lider al

Fostul simbol al luptei anticomuniste e acuzat de colaborare cu serviciile secrete

Presa poloneză este divizată în ceea ce priveşte suspiciunile privind colaborarea fostului lider al "Solidarităţii", Lech Walesa, cu serviciile secrete comuniste.

Publicarea volumului "Serviciile secrete (SB) şi Lech Walesa", în care istoricii Slawomir Cenckiewicz şi Piotr Gontarczyk susţin că fostul lider anticomunist ar fi fost colaborator al serviciilor secrete, a stârnit dezbateri aprinse în Polonia.

Cotidianul de dreapta "Rzeczpospolita" a publicat fragmente din carte cu câteva săptămâni înainte, plasându-se de partea autorilor. Apariţia fragmentelor a provocat demisia lui Jaroslaw Gojtowski, unul dintre editorii ziarului.

La polul opus s-a situat "Gazeta Wyborcza", potrivit căreia istoricii nu au cercetat sursele pe care le citează. Cotidianul se întreabă de ce serviciile secrete nu au folosit dosarul lui Walesa, pentru a-l compromite public pe acesta în momentul în care conducea "Solidaritatea".

Atitudine ideologică

Aleksandr Kwasniewski, succesorul lui Lech Walesa la preşedinţia Poloniei, a declarat pentru "Dziennik" că e posibil ca acesta să fi colaborat în tinereţe cu SB, dar a exclus ideea ca simbolul luptei anticomuniste să fi fost manipulat sau să fi făcut "un joc dublu".

Săptămânalul catolic "Tygodnik Powszechny" pune la îndoială legimitatea concluziilor trase de autori, apreciind că cei doi "au o atitudine mai degrabă ideologică decât istorică".

Recompensat financiar

Istoricii Slawomir Cenckiewicz şi Piotr Gontarczyk, membri ai Institutului Memoriei Naţionale (IPN), susţin că Lech Walesa a fost agent al serviciilor de informaţii.

Între 1970 şi 1976, sub pseudonimul "Bolek", Walesa ar fi furnizat informaţii despre colegii lui şi ar fi fost recompensat financiar. În perioada în care a fost şeful statului (1990-1995) şi-ar fi recuperat dosarul, distrugând probele colaborării.

O societate democratică are dreptul să ştie adevărul, chiar dacă acesta este greu de acceptat
Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite