Leancă pariază pe apropierea rapidă de Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, admite că problema transnistreană complică procesul de liberalizare al vizelor, dar susţine că există căi de rezolvare a problemei.

„Adevărul Moldova": Când vom circula fără vize în UE? Experţii spun că peste 18 luni.

Iurie Leancă: Nu doar experţii. Acest termen a fost numit prima dată de ministrul de Externe al Italiei, Franco Frattini, anterior vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Justiţie. El a invocat experienţa statelor din Balcanii de Vest şi, totodată, cunoaşte foarte bine dosarul Moldovei. Ştiind ce am făcut deja, zic că 18 luni este un termen mai mult decât real.

Ce conţine Planul de Acţiuni?

Sunt nişte criterii tehnice, care se referă la ajustarea cadrului instituţional şi a celui legislativ; practici şi standarde pe care am început să le implementăm din anul trecut, de la paşapoartele biometrice  până la managementul integrat al frontierei.

Faptul că avem problema transnistreană nu complică lucrurile?

Bineînţeles că le complică, fiindcă nu putem controla fluxul migraţional din acea regiune. Dar nu ar fi prima problemă de acest gen rezolvată de UE, există una comparabilă în cazul Serbiei, unde câteva regiuni din Kosovo au rămas subordonate Belgradului. Deci, s-a găsit o soluţie, ceea ce este un precedent pozitiv. Cunoaştem exact care sunt problemele. Acestea nu ne pot împiedica să avansăm.

Câte ţări mai avem de convins să ne dea undă verde?

Nu există reţineri în ceea ce priveşte Moldova. Suntem o ţară mică şi ne putem integra uşor. Majoritatea cetăţenilor care au vrut să ajungă în UE sunt deja acolo. M-a sunat un prieten dintr-un stat care avea anterior rezerve faţă de o eventuală liberalizare a regimului de vize pentru Moldova şi mi-a spus că mai mulţi miniştri din guvernul ţării respective şi-au schimbat atitudinea faţă de acest subiect. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite