UPDATE Le Monde: Finanţele din umbră domină capitalismul legal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corespondentul cotidianului francez la Londra, Marc Roche, suţine că „finanţele din umbră" cântăresc mai mult decât capitalismul reglementat şi transparent. Traderul Alessio Rastani susţine că Goldman Sachs face jocurile la nivel mondial

„Le Monde" publică pe prima pagină rezumatul unui chat cu corespondentul ziarului la Londra, Marc Roche, despre „finanţele din umbră". Concluzia e îngrijorătoare, notează postrul de radio RFI. Aşa-numitul „capitalism în afara legii" cântăreşte mai mult decât capitalismul reglementat şi transparent.

Într-adevăr, potrivit jurnalistului, care a scris recent şi o carte pe această temă, criza subprime din 2008-2009 a accentuat puterea economiei
subterane. Actorii ei au putut să îşi compenseze pierderile, ba chiar să facă profit, graţie unei finanţe paralele, legale, dar profund imorale: conflicte sistemice, evaziune fiscală, lăcomie.

Ziaristul reproşează autorităţilor mondiale că închid ochii asupra acestor practici. Şi nu numai că închid ochii, ba chiar participă la ele. Exemplul cel mai evident este lipsa unei reglementări a paradisurilor fiscale, în ciuda angajamentelor luate în acest sens la Londra în 2009. Ca urmare, aşa-numitele „bănci din umbră" sunt mai importante decât sfera financiară reglementată.

Cel mai grav, spune ziaristul, este că nimeni nu plăteşte niciodată pentru greşeli. Există bancheri care au făcut greşeli grave, care au fost autorii unor fraude recunoscute, dar nici unul nu a fost judecat sau condamnat. Toţi şi-au regăsit de muncă în lumea finanţelor, şi-au păstrat pensiile fantastice şi bonusurile colosale şi chiar şi titlurile de nobleţe în Marea Britanie.

Potrivit lui Marc Roche, singura speranţă vine de la Comisia Europeană care poate veni cu reguli suficient de puternice pentru a-i proteja pe cetăţeni şi a-i forţa pe bancheri să respecte legile morale.


Traderul Alessio Rastani: Goldman Sachs face jocurile la nivel mondial

Declaraţiilor corespondentului „Le Monde" le-au urmat altele făcute de un trader independent. Într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, citat de incont.ro, acesta i-a atenţionat pe jurnaliştii britanici că se apropie colapsul financiar global şi că banca americană de investiţii Goldman Sachs este cea care face jocurile la nivel mondial.

Alessio Rastani a susţinut de asemenea că anumite persoane abia aşteptau să se apropie o criză economică pentru a se îmbogăţi de pe urma prăbuşirii pieţelor financiare.

Ziariştii de la BBC au rămas fără replică atunci când Rastani le-a spus că traderilor „nu le pasă prea mult" de perspectivele unui eventual colaps financiar. „Cei mai mulţi brokerii sunt indiferenţi faţă de găsirea unor soluţii economice. Treaba noastră este să facem bani din asta", a răspuns el.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite