Lavrov: Polonia a intrat într-un "joc periculos"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scutul american antirachetă modifică echilibrul dintre potenţialul militar al Washingtonului şi cel al Moscovei, susţine ministrul rus de Externe, care a efectuat ieri o vizită oficială la

Scutul american antirachetă modifică echilibrul dintre potenţialul militar al Washingtonului şi cel al Moscovei, susţine ministrul rus de Externe, care a efectuat ieri o vizită oficială la Varşovia

Deplasarea lui Serghei Lavrov în Polonia este prima într-o ţară a UE, după izbucnirea crizei georgiene.

Scutul antirachetă american, care urmează a fi instalat în Polonia şi Cehia, nu are alte ţinte decât rachetele ruseşti, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a efectuat ieri o vizită oficială în Polonia. Este prima deplasare a sa într-o ţară membră a UE de la izbucnirea crizei ruso-georgiene.

"Polonia s-a răzbunat pe noi din cauză că i-am apărat pe locuitorii din Osetia de Sud. Este un comportament meschin şi, pe deasupra, "o eroare politică'', a declarat ministrul rus, citat ieri de cotidianul "Polska". El a avertizat că "Polonia nu a înţeles faptul că a devenit un element într-un joc periculos", spunând că echilibrul dintre potenţialul militar al Washingtonului şi cel al Moscovei s-a rupt.

Polonia a acceptat în august, în plină criză georgiană, să găzduiască baza americană, capabilă să distrugă rachete balistice cu rază lungă.

Moscova, deschisă pentru negocieri

"Orice expert obiectiv înţelege că rachetele Iranului nu constituie pericol pentru Europa şi cu atât mai puţin pentru SUA", a spus Lavrov. Totuşi, Moscova "lasă uşa deschisă pentru negocieri serioase, în cazul în care SUA şi Polonia vor cu adevărat să garanteze că baza antirachetă nu va fi îndreptată împotriva Rusiei", a adăugat el.

Gafă a liderului osetin

Lavrov a declarat joi, la Varşovia, că regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, a cărei independenţă a fost recunoscută de Moscova pe 26 august, nu are intenţia de a intra în Federaţia Rusă.

"Nu ştiu de unde aţi luat informaţia", a spus el după convorbirile avute cu omologul său polonez, Radoslav Sikorski. Anterior, liderul sud-osetin, Eduard Kokoitî, afirmase că Osetia de Sud se va alătura Rusiei, ca apoi să revină asupra declaraţiei. "Am fost prost înţeles. Nu intenţionăm să renunţăm la independenţa greu obţinută ", a afirmat Kokoitî.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite