László Tökes, posibil candidat la Preşedinţia Ungariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După demisia lui Pal Schmitt din funcţia de preşedinte al Ungariei, cele cinci partide parlamentare s-au reunit în vederea stabilirii paşilor necesari pentru nominalizarea unui nou preşedinte al ţării.

Formaţiunile din opoziţie doresc o personalitate care să obţină consensul tuturor partidelor, eventual un prestigios reprezentant al mediului academic. Ideea a fost respinsă de premierul Viktor Orban, care doreşte „un preşedinte activ politic care să situeze mai la dreapta decât el."

Deţinând majoritatea de două treimi în Parlament, Fidesz are dreptul de a  nominaliza un candidat. Oficial nu s-a pronunţat nici un nume, dar există de-acum o listă neoficială care circulă în presă.

Numele lui László Tökes, printre posibilii candidaţi, a fost evocat în cotidianul „Nepszabadság" şi pe site-ul „Index". Politologul Gabor Török arată că definiţia lui Orban s-ar potrivi numai pentru două persoane: László Köver, preşedintele Parlamentului şi László Tökes. Ambii se situează la dreapta lui Orban şi, esenţial pentru Fidesz, nu agreează partidul „Jobbik".

Site-ul „Index", care doreşte să realizeze un sondaj de opinie, l-a trecut pe lisă pe Tökes. Nu este pentru prima dată că numele lui apare pe lista candidaţilor pentru preşedinţie, scrie „Index".  „Este unui dintre cei mai loiali partizani ai lui Orban din Transilvania, legat de el şi din punct de vedere politic. A ajuns vicepreşedintele Parlamentului European, ca urmaş al lui Schmitt, cu sprijinul Fidesz. Totuşi, alegerea lui ar fi un pas cam ciudat, nu numai din cauza temperamentului său specific, a limbajului  preţios biblic folosit şi a personalităţii lui controversate, ci şi fiindcă până de curând a fost un om politic ales al unei alte ţări".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite