Lapte dietetic, direct de la uger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţi neozeelandezi au descoperit vaci care produc lapte "light" Se pare că laptele cu un conţinut mic de grăsime poate ajunge acum direct în paharele consumatorilor, fără să mai

Experţi neozeelandezi au descoperit vaci care produc lapte "light"

Se pare că laptele cu un conţinut mic de grăsime poate ajunge acum direct în paharele consumatorilor, fără să mai aibă nevoie de prelucrare, spre fericirea tuturor acelora care ţin să aibă o siluetă perfectă sau sunt adepţii unei diete sănătoase.

Totul e posibil datorită unei descoperiri care a revoluţionat industria mondială a lactatelor. Oameni de ştiinţă din Noua Zeelandă au găsit din întâmplare o "Joiană" care, în urma unor mutaţii genetice, produce lapte cu foarte puţină grăsime, 1% , în comparaţie cu 3,5% la vacile obişnuite.

Mai mult, "laptele minune" conţine acizi graşi Omega-3, care se găsesc de obicei în somon, macrou sau sardine. Aceşti acizi graşi polinesaturaţi scad trigliceridele, reduc ritmurile cardiace anormale, reduc presiunea sangvină şi îmbunătăţesc reglarea coagulării sângelui.

Marge a întemeiat o nouă dinastie

Vaca, numită Marge, aparţinea unui proprietar particular şi a fost descoperită întâmplător în 2001, în urma unor analize de rutină la fermele Fonterra Cooperative Group din oraşul Wellington. Cercetătorii au observat că laptele care provenea de la Marge avea un conţinut mult mai scăzut în grăsime în comparaţie cu laptele celorlalte vaci testate.

Pentru echivalentul a 218 $ americani, Marge a intrat în proprietatea specialiştilor, care au mutat preţioasa descoperire într-o locaţie secretă.

Din fericire pentru ei, unele dintre urmaşele lui Marge au şi ele gena "specială" care le diferenţiază de restul vacilor. Experţii comentează că se încearcă, în acest moment, crearea unei cirezi de astfel de vaci producătoare de lapte dietetic.

Şi, ca şi cum toate avantajele enumerate nu erau de ajuns, cercetătorii au mai descoperit că untul făcut din laptele lui Marge şi al rudelor ei este uşor tartinabil, chiar şi atunci când este îngheţat. Ei estimează însă că vor mai trece între cinci şi 10 ani până ce "laptele à la Marge" va putea ajunge pe mesele consumatorilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite