Lansarea rachetei nord-coreene afectează transportul aerian şi maritim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele companii aeriene asiatice au anunţat marţi schimbări ale itinerariilor unor zboruri din cauza apropiatei lansări a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, un tir care afectează şi transportul maritim în regiune, relatează AFP

Primele două cele mai importante companii aeriene japoneze, All Nippon Airways (ANA) şi Japan Airlines (JAL), au avertizat că vor modifica ruta obişnuită a legăturilor pe care le asigură între Tokyo şi o serie de capitale din Asia de Sud-Est, între care Manilla, Jakarta şi Singapore.

Philippine Airlines a anunţat, de asemenea, că va "schimba planurile anumitor zboruri, ţinând cont de lansarea satelitului Coreei de Nord".

Zonă de interdicţie aeriană

Un oficial din cadrul Ministerului japonez al Transporturilor a declarat pentru AFP că organismul filipnez al controlorilor traficului aerian a decretat o zonă de interdicţie aeriană în spaţiul care urmează să fie traversat de lansatorul nord-coreean.

Coreea de Nord pregăteşte lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, pentru perioada 12-16 aprilie, destinată plasării pe o orbită heliosincronă, la altitudinea de 500 de kilometri, a unui satelit de observaţie. Statele Unite şi aliaţii lor, în special sud-coreenii şi japonezii, consideră acest tir drept un test al unei rachete balistice, pe care îl denunţă.

Lansarea urmează să fie efectuată de la Centrul Spaţial Tongchang-ri, în nord-vestul Coreei de Nord. Prima treaptă a rachetei urmează să se prăbuşească în Marea Galbenă, în partea de vest a peninsulei coreene, iar cea de a doua la est de Filipine, racheta urmând să survoleze o parte a Insulelor Okinawa, în sudul Japoniei.

Avertismente transmise navelor

Autorităţile maritime japoneze şi sud-coreene au hotărât să transmită avertismente navelor care traversează zona, cu scopul de a le informa despre prăbuşirea unor eventuale resturi provenind de la tirul nord-coreean.

În Filipine, autorităţile i-au sfătuit pe pescari să rămână la chei în perioada prevăzută pentru lansare.

Armata sud-coreeană şi Forţele de Autoapărare Japoneze - numele oficial al armatei nipone - sunt pregătite să distrugă racheta dacă aceasta se abate de la traiectorie, în timp ce flota filipineză a fost alertată.

Tirul nord-coreean este organizat în cadrul ceremoniilor prevăzute să marcheze, duminică, centenarul naşterii lui Kim Il-sung, fondatorul acestei ţări comuniste, care a decedat în 1994.

Coreea de Nord nu a reuşit niciodată, până în prezent, să amplaseze un satelit pe orbită, în pofida unor încercări în 1998 şi 2009.

În aprilie 2009, racheta sa cu rază lungă de acţiune, lansată către est, a survolat partea de nord a arhipelagului nipon, după care s-a prăbuşit în Pacific, fără să producă pagube.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite