„Lagăre“ pentru şomerii ungari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungurii care au stat peste şase luni în şomaj vor fi trimişi să muncească în folosul comunităţii: ridicare de diguri, baraje şi stadioane. Circa 300.000 de şomeri ar putea locui în ghetouri muncitoreşti, ca în vremea comunismului, pentru a munci la „planul cincinal“ al premierului ungar.

Şomer în Ungaria? Premierul Viktor Orban a găsit soluţia cum să-i transforme pe beneficiarii de şomaj în oameni activi pe piaţa muncii. Munca va fi în folosul ţării, la construcţia de poduri şi diguri sau la supravegherea ordinii publice, în cadrul unor companii private. Cine locuieşte prea departe de noul job, poate fi găzduit în aşa-numite ghetouri muncitoreşti. Circa 300.000 de şomeri sunt vizaţi de măsură.  Guvernul Fidesz a prezentat de curând un aşa-numit „plan pentru ocuparea forţei de muncă", care prevede reducerea perioadei de asistenţă pentru şomeri de la nouă luni, cât este în prezent, la 180 de zile.

Viktor Orban, supranumit Viktator, instituie munca obligatorie în folosul comunităţii pentru membrii neproductivi ai societăţii. Oare pe noi ce ne mai aşteaptă? Spune şi tu!

Spune si tu

Potrivit cotidianului „Tageszeitung" o primă variantă a proiectului legislativ prevede chiar reducerea perioadei de acordare a ajutorului de şomaj la doar trei luni.  Acelaşi plan al Executivului de la Budapesta prevede ca ungurii care nu şi-au găsit timp jumătate de an un loc de muncă să fie obligaţi să lucreze în folosul ţării, indiferent de calificarea pe care o au. Publicaţia germană aminteşte că astfel planurile guvernului condus de Orban, de a construi un stadion la Debrecen (estul ţării), ar putea deveni realitate.

Mai puţin decât salariul minim

Cine locuieşte prea departe de locul de muncă poate fi cazat într-un ghetou muncitoresc, ca în vremurile comunismului. Pentru patru ore de lucru pe zi, şomerii reactivaţi vor primi lunar o remuneraţie sub salariul minim (de circa 400 de euro în Ungaria). Vor avea dreptul la mese gratuite dacă până la muncă au de parcurs mai mult de trei ore şi au dreptul la cazare în „barăci" dacă de acasă până la muncă fac mai mult de şase ore.  

„Şi pentru paza acestor oraşe-container are Executivul lui Orban o idee: poliţiştii pensionari (că tot sunt tineri când se retrag din activitate - în Ungaria este necesară o vechime de 25 de ani) pot deveni personal de pază al acestor ghetouri muncitoreşti", notează publicaţia. Astfel se rezolvă şi problema numărului de pensionaţi tineri, care împovărează populaţia activă a Ungariei, consideră guvernul ţării vecine.

Poliţişti transformaţi în bodyguarzi

Poliţiştii „recalificaţi" (sunt vizaţi circa 42.000 de foşti agenţi de poliţie) ar putea fi reangajaţi în cadrul unor firme private de pază. Circa 300.000 de unguri sunt vizaţi de noul Plan al Muncii. „Iar poliţiştii au competenţele necesare pentru a-i aduce pe şomeri din nou la muncă", a spus ministrul ungar de Interne, Sándor Pintér, precizând că ei nu vor fi paznici, ci coordonatori ai muncii. Presa ungară notează că pentru rechemarea din pensie a poliţiştilor, Fidesz trebuie să modifice Constituţia, pentru că altfel pensionarii pot da în judecată statul invocând drepturile lor din Legea Fundamentală.

Planul reactivării pensionarilor trebuie să aducă economii la bugetul Ungariei de aproximativ 225 de milioane de euro, transformând statul dintr-unul al bunăstării într-unul producător. ,,Nu-ţi trebuie multă imaginaţie să-ţi dai seama că măsurile Guvernului de la Budapesta vizează cu precădere populaţia de etnie rromă a ţării", comentează ,,Tageszeitung". Rata şomajului în Ungaria este de 8%, dar în rândul rromilor este mult mai mare, mulţi dintre ei trăind din ajutoare sociale.

„Munciţi precum chinezii"

Nu este prima oară când politicienii de la Budapesta se gândesc la munca obligatorie. Premierul interimar Gordon Bajnai lansase un program de lucru obligatoriu pentru şomeri. Ei prestau munca doar în folosul propriilor comunităţi, ceea ce i-a nemulţumit pe primari, pentru că astfel preţul serviciilor comunitare a crescut. Partidul de extremă dreapta Jobbik a adus şi el în campania din 2010 ideea muncii obligatorii. Iar, acum Guvernul Orban a reşapat ideea, nu întâmplător chiar în perioada vizitei premierului chinez Wen Jiabao, la Budapesta. China vrea să investească în proiecte de infrastructură în Ungaria, deci de muncă e nevoie.

De la 16 ani, la muncă

Iar premierul Orban pare că a fost inspirat de modelul asiatic. ,,Munciţi precum chinezii", a încurajat el populaţia după plecarea premierului Jiabao. ,,China a scos zeci de milioane de oameni din sărăcie", a amintit el. ,,Acea ţară nu a fost condusă cu idei occidentale, liberale, că poţi obţine cei mai buni indicatori economici, jonglând cu cărţile. Munca este fundaţia", a declarat el. „The Economist" aminteşte că două anunţuri recente vin să susţină teoria muncii chineze. Primăvara aceasta, Guvernul a prezentat un proiect de lege privind reducerea vârstei de şcolarizare de la 18 la 16, ba chiar la 15 ani. Ca tinerii să poată fi angrenaţi rapid în piaţa muncii şi să fie ţinuţi departe de facultăţile care înghit subvenţii de la stat.

300.000
de actuali şomeri ar putea lucra la construcţia de diguri, baraje şi stadioane.

Piaţa muncii, dominată de servicii

„The Economist" aminteşte că Ungaria are o economie postindustrială. Două treimi dintre ungurii activi pe piaţa muncii lucrează în domeniul serviciilor, o treime în industrie şi doar 4% în agricultură, modelul ungar al pieţei muncii încadrându-se în cel vest-european.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite