Lagarde: „Orgoliile distrug economia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa FMI a cerut ca ţările să lase deoparte „interesele partizane“, deoarece economia mondială a intrat într-o „fază periculoasă“. Opţiunile pentru o revenire susţinută a economiei se îngustează, a scris Lagarde într-un articol de opinie publicat într‑un cotidian german.

În condiţiile prognozelor sumbre ale eurozonei, Christine Lagarde a cerut ca ţările să lase deoparte „interesele partizane", deoarece economia mondială a intrat într-o „fază periculoasă". Între timp, Comisia Europeană a avertizat că Europa va stagna din nou, în curând. „Cred că există calea unei reveniri a economiei, deşi această cale este mai îngustă ca înainte şi încă se îngustează continuu", a scris ea în articolul publicat ieri în cotidianul german „Handelsblatt". Şefa FMI a exprimat aceeaşi idee şi într-un discurs ţinut la Washington, înaintea reuniunilor FMI şi Băncii Mondiale de săptămâna viitoare. 

„Fără o acţiune colectivă, îndrăzneaţă, există un risc real ca economiile majore să intre din nou în declin, în loc de a‑şi reveni", a declarat Lagarde. Devenită şefă a FMI după plecarea compatriotului său, Dominique Strauss-Kahn, Christine Lagarde va prezida săptămâna viitoare prima sa reuniune anuală a FMI, instituţie care cuprinde 187 de state. Ea a afirmat că, în prezent, creşterea economiei mondiale încetineşte, iar economiile avansate se confruntă cu „o revenire anemică şi cu hopuri". Prin contrast, economiile emergente se confruntă cu presiuni din cauza „supraîncălzirii", care generează creşterea inflaţiei, creşterea creditelor şi extinderea deficitelor de cont curent. 

Lagarde a explicat că revenirea economică slabă şi fragilitatea situaţiei financiare a ţărilor, instituţiilor financiare şi populaţiei se agravează unele pe altele, alimentând criza de încredere, cu impact asupra consumului, investiţiilor şi pieţei muncii. „Acest cerc vicios ia avânt şi este agravat de indecizie şi de proasta funcţionare a economiei. Există totuşi o cale de revenire şi ea cere o voinţă politică puternică peste tot în lume, nu numai într-o ţară anume, ci în multe ţări şi va necesita acţiuni decisive din partea unor bănci centrale", a spus ea.

Cerc vicios

Christine Lagarde a cerut liderilor politici să facă front comun pentru a evita o recesiune în SUA şi Europa care nu ar ierta pe nimeni, transmite AFP. „Sunt datorii mari în sistem. Incertitudinile planează asupra economiilor dezvoltate, băncilor din Europa şi familiilor americane", a spus ea. Şefa FMI a insistat că nu este vremea jumătăţilor de măsură sau paliativelor, iar liderii politici trebuie să facă front comun. „Dacă ţările dezvoltate vor reintra în recesiune, pieţele emergente nu vor fi cruţate, de fapt, nimeni nu va fi cruţat", a avertizat Lagarde.

Tranşa pentru Grecia, amânată

UE, BCE şi FMI vor decide abia în octombrie eliberarea celei de-a şasea tranşe din împrumutul acordat Greciei, a anunţat vineri preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, la reuniunea ECOFIN din Polonia. Tranşa de 8 miliarde de euro e necesară pentru a se evita intrarea Greciei în incapacitate de plată. Oficialii din zona euro şi FMI au amânat, recent, acordarea tranşei, care trebuia eliberată la sfârşitul acestei luni, deoarece Atena nu a reuşit să-şi reducă suficient deficitul bugetar.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite