Lacrimi de cinema la funeraliile lui Kim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de mii de oameni au fost scoşi, la Phenian, să îndure frigul şi să-l bocească cu lacrimi de crocodil pe “conducătorul iubit”. Kim Jong Il îi lasă moştenire fiului său, de numai 28 de ani, Kim Jong Un, o ţară sărăcită şi izolată, dar cu arsenal nuclear.

Imaginile au prezentat turul făcut de convoiul funebru prin oraşul acoperit de zăpadă şi mulţumile de militari şi tovarăşi aranjate rânduri-rânduri, după un ceremonial care l-a imitat pe cel din 1994, de la moartea lui Kim Il Sung, tatăl lui Kim Jong Il.

Astăzi urmează să fie organizată ceremonia finală pentru care au fost mobilizaţi din nou 200.000 de oameni. Cu această ocazie, toată suflarea din Coreea de Nord se va opri timp de trei minute, în care vor fi însă trase salve de tun şi sirenele. Apoi, funeraliile se vor încheia oficial cu depunerea în mausoleu a sicriului de sticlă cu corpul îmbălsămat al liderului decedat pe 17 decembrie.

De îmbălsămarea cadavrului s-a ocupat un grup de experţi ruşi conduşi de Vladislav Kozelţev, de la Centrul de tehnologii biomedicinale din Moscova, care întreţine şi mausoleul lui Lenin. Alături de sicriul cu trupul îmbălsămat al lui Kim Jong Il vor fi expuse şi maşina îndrăgită a acestuia, legendarul său vagon de tren blindat, mai multe piese vestimentare şi biroul de lucru.

Plimbarea funestă a catafalcului

Ceremonia de ieri-dimineaţă a început la Mausoleul Kumsusan, unde se află şi corpul îmbălsămat al lui Kim Il Sung. După sosirea noului lider, tânărul Kim Jong Un, numit de comentatorul televiziunii ca „şef înţelept al partidului, armatei şi naţiunii", au fost prezentate onorurile militare. Apoi, limuzina cu sicriul acoperit cu drapelul roşu a fost plimbată prin piaţa centrală şi străzile Phenianului, după care s-a reîntors la mausoleu, unde au fost trase 21 salve de tun. Drumul era deschis de o altă limuzină neagră purtând un uriaş portret cu decedatul afişând un zâmbet larg.

„Liderul iubit” Kim Jong Il, condus pe ultimul drum

Ceremonia a confirmat noua structură a puterii

Catafalcul a fost escortat de Kim Jong Un, aşezat primul în dreapta şi încadrat permanent de camerele televiziunilor, dar şi de unchiul său, Jang Song Taek, precum şi de şeful armatei, mareşalul Ri Yong Ho, şi alţi membri ai ierarhiei regimului. Ca şi la alte funeralii ale liderilor comunişti, ordinea în care au fost aşezaţi membrii nomenclaturii pe lângă catafalcul liderului înmormântat indică rolul pe care îl vor avea pe viitor în ierarhia statului. "Funeraliile ne-au arătat cine va fi lângă Kim Jong Un pentru a-l sprijini la conducere", a spus profesorul sud-coreean Kim Yong-Hyun, de la Universitatea Dongguk din Seul.

Spectacol regizat în detaliu

Imaginile transmise de televiziunea nord-coreeană au surprins un oraş acoperit de zăpadă, îngheţat şi transformat într-un simplu decor funebru al ceremoniei. Unul dintre miturile întreţinute de propaganda regimului se referă la influenţa divină a lui Kim Jong Il asupra fenomenelor naturii, iar comentatorii nevăzuţi ai televiziunii au afirmat că vremea rece şi nemiloasă era semn că până şi natura plânge dispariţia liderului.

„Liderul iubit” Kim Jong Il, condus pe ultimul drum

Militarii, în prima linie a „durerii populare“

„Văzând această ninsoare albă aşezându-se sublim mi-au venit în gând eforturile liderului nostru şi mi-au dat lacrimile", a recitat în faţa camerelor Seo Ju Rim, o femeie-soldat cu obraji rumeniţi de frig şi privirea pătrunsă de durere. De asemenea, în cele trei ore de transmisie ale ceremoniei au fost inserate mai multe astfel de scene filmate de aproape, în care era surprinsă în detaliu durerea bărbaţilor şi femeilor care strigau "tată, tată" şi plângeau în hohote. Deşi comentatorii televiziunii nord-coreene au spus că toată transmisia a fost live, aceste scene păreau pregătite şi filmate anterior.

Jurnaliştii sud-coreeni şi străini au comentat în aceste zile cu privire la aspectul extrem de îngrijit al nord-coreenilor care au putut fi zăriţi în imaginile tv şi fotografii în ceremoniile de omagiere a liderului decedat. Păreau atent selecţionaţi pentru a arăta în exterior imaginea unui popor sănătos, deşi, în realitate, şase milioane de oameni, un sfert din populaţia ţării, sunt sub limita de subnutriţie.

Privaţiuni extrem de dure

Încă din anii '90, după instalarea la putere a decedatului şi acum mult plânsului Kim Jong Il, Coreea de Nord a fost afectată de o foamete cumplită, peste două milioane de oameni murind pur şi simplu de foame. Chiar şi în Phenian, vitrina regimului, locuitorii sunt nevoiţi să apeleze la piaţa neagră pentru a suplini raţiile neîndestulătoare de alimente distribuite de regim. Dar sunt şi alte privaţiuni inimaginabile într-o ţară civilizată: de exemplu, curentul electric funcţionează numai două ore pe zi, iar restricţiile de circulaţie limitează sever universul acestor oameni captivi.

În alte oraşe şi regiunile rurale ale ţării oamenii abia reuşesc să mănânce o dată pe zi, iar masa constă în câţiva cartofi sau turte de făină amestecată cu iarbă şi frunze, după cum a povestit Yeom Kwang Jin, liderul asociaţiei de transfugi în Coreea de Sud. "Jumătate din prietenii mei rămaşi acolo sunt fie morţi de foame, fie aproape invalizi, ori nu mai au deloc dinţi", a spus el. Mai toate ajutoarele externe au fost direcţionate spre armată, care are prioritate la resurse, inclusiv pentru finanţarea programului de înarmare nucleară.

Militarii, în prima linie a „durerii populare“

Moştenitorul Kim Jong Un, lângă sicriul tatălui său

Baloane cu şosete trimise din Coreea de Sud

Această organizaţie de fugari a trimis în aceste zile peste graniţă, cu sprijinul susţinătorilor din SUA, Japonia şi alte ţări, mai multe baloane cu fluturaşi propagandistici adresaţi locuitorilor nord-coreeni. "Kim Jong Il, mergi în iad", "Fraţii noştri, rămâneţi în viaţă până la ziua reunificării" erau mesajele scrise pe fluturaşii trimişi miercuri, însoţiţi şi de câteva sute de perechi de şosete.

Acestea sunt un cadou nepreţuit pentru locuitorii captivi din Coreea de Nord, unde e penurie de bunuri de consum. Şosetele vor putea fi schimbate pe piaţa neagră pentru mâncare, au explicat transfugii.

24 de milioane este populaţia Coreei de Nord, în timp ce Coreea de Sud numără 49 de milioane. PIB-ul anual în Nord este de 42 miliarde USD, de 20 de ori mai mic decât în Sud.

Reunificarea, posibilă după moartea lui Kim Jong Il?

Decesul "conducătorului iubit" şi posibilitatea prăbuşirii regimului de la Phenian au ridicat în rândul sud-coreenilor semnele de întrebare privind reunificarea Peninsulei.

Pulverizarea puterii din Nord este puţin probabilă pe moment, însă nu e exclusă pentru următoarele decenii, iar liderii de la Seul au dat jos praful de pe planurile de reunificare a ţării, divizată de 65 de ani. Un sondaj a indicat că 70% din sud-coreeni susţin reunificarea cu Nordul comunist şi s-au arătat şi dispuşi să suporte costurile, estimate la circa 3.000 miliarde de dolari.

Moştenitorul Kim Jong Un, lângă sicriul tatălui său

Ajutoare din Coreea de Sud: pachete cu şosete, trimise cu baloane

Modelul reunificării rapide a Germaniei de la începutul anilor '90 îi îngrozeşte însă pe sud-coreeni, care se tem de invazia bruscă a milioane de nord-coreeni în căutarea unui loc de muncă. E preferat modelul China-Hong Kong cu o perioadă de tranziţie.

Diferenţele dintre economiile celor două ţări sunt imense, PIB-ul anual pe cap de locuitor fiind de 29.000 dolari în Sud şi de 1.700 dolari (cel oficial) în Nord. Adică nord-coreenii sunt cam de 20 de ori mai săraci. Preşedintele de la Seul, Lee Myung Bak, a propus încă din 2010 constituirea unui fond al reunificării, printr-o taxă de 2% pe veniturile individuale şi profiturile firmelor. Se estimează astfel adunarea a circa 50 miliarde de dolari în următorii 10 ani, însă propunerea e blocată în legislativul de la Seul. Deocamdată, emite însă un canal TV online dedicat unificării.

Ajutoare din Coreea de Sud: pachete cu şosete, trimise cu baloane
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite