Laburiştii câştigă în Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Liderul lor, Kevin Rudd, poreclit şi "Harry Potter", a anunţat că intenţionează să înceapă retragerea trupelor din Irak . Partidul Laburist, de opoziţie, a câştigat alegerile din

>> Liderul lor, Kevin Rudd, poreclit şi "Harry Potter", a anunţat că intenţionează să înceapă retragerea trupelor din Irak .

Partidul Laburist, de opoziţie, a câştigat alegerile din Australia, punând capăt celor 11 ani de guvernare a Partidului Conservator al premierului John Howard, transmite Reuters. Kevin Rudd , liderul laburiştilor, este un fost diplomat a cărui abilitate politică i-a permis taberei sale să renască, notează AFP.

La conducerea laburiştilor din decembrie 2006, el a preluat un partid demoralizat şi divizat. Considerat prea intelectual, Rudd, care vorbeşte fluent dialectul mandarin, nu avea profilul liderilor politici preferaţi de australieni, iar analiştii nu-i dădeau prea multe şanse.

Numit "Harry Potter" chiar de colegii săi de partid, Rudd preferă să se recomande drept "un tip foarte hotărât". Crescut în statul Queensland, a avut o copilărie grea. La 11 ani a locuit o vreme într-o maşină, după moartea tatălui său într-un accident rutier. Din această perioadă dureroasă a căpătat convingerile despre justiţia socială, care l-au făcut să intre în politică.

După o primă tentativă nereuşită, este ales în parlament în 1998. Are trei copii, este catolic, fiind căsătorit cu o femeie de afaceri foarte bogată, a cărei carieră strălucită constituie un atu în rândul electoratului feminin, spun analiştii. Viitorul premier australian şi-a luat angajamentul să îmbunătăţească relaţiile cu prietenii şi aliaţii-cheie ai ţării după ce va prelua puterea de la conservatorul John Howard.

Rudd, în vârstă de 50 de ani, s-a prezentat drept un lider al noii generaţii, promiţând că va retrage 500 de militari australieni din Irak şi că va semna Protocolul de la Kyoto, izolând şi mai mult Washingtonul în ambele domenii. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite