VIDEO La Ground Zero a fost descoperită o navă veche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii americani folosesc raze laser în încercarea de a reconstitui aspectul ambarcaţiunii ce a fost descoperită acum câteva zile pe şantierul de la Ground Zero din New York, în locul unde altădată se înălţau Turnurile Gemene.

Ei speră să dezvăluie misterul care înconjoară această navă de lemn ce datează din secolul al XVIII-lea. Arheologii sunt de părere că ea a fost folosită pentru transportul materialelor de construcţie folosite pentru extinderea şi consolidarea insulei Manhattan pe râul Hudson.

O parte din coca ambarcaţiunii, lungă de circa 10 metri, şi o ancoră sunt aproape intacte. Bucăţile de lemn „s-au păstrat atât de bine, încât ne-am dat seama imediat că avem de-a face cu o navă", a precizat pentru „New York Times" Michael Pappalardo, un arheolog al companiei AKRF, care lucrează pentru Autoritatea portuară din New York şi New Jersey.

Totuşi, experţii se tem că, odată expus la aer şi la razele soarelui, lemnul din care este făcută nava se va descompune. „Atunci când se află în apă, se conservă bine. Dar, în contact cu aerul, se poate usca şi altera foarte repede", explică şi arheologul Doug Mackey.

Muncitorii de pe şantierul de la Ground Zero au mai găsit relicve „navale" din perioada de dinaintea zgârie-norilor, care certifică trecutul maritim al oraşului New York. Însă niciuna nu este atât de mare şi de bine conservată ca ambarcaţiunea al cărei nume rămâne, deocamdată, o mare necunoscută.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite