Kurzii s-au întors în parlamentul de la Ankara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii turci aleşi luna trecută au jurat, sâmbătă, să fie loiali unei republici unite, independente şi seculare. Între ei, o majoritate islamistă consolidată şi 20 de

Parlamentarii turci aleşi luna trecută au jurat, sâmbătă, să fie loiali unei republici unite, independente şi seculare. Între ei, o majoritate islamistă consolidată şi 20 de reprezentanţi ai kurzilor suspectaţi de separatism.

Kurzii din Turcia nu mai sunt reprezentaţi în parlamentul de la Ankara din 1991, când deputaţii lor au fost arestaţi pentru a se fi adresat în kurdă de la tribuna parlamentară; ulterior, Partidul Societăţii Democratice (DTP) a fost interzis, pentru eventuale legături cu mişcarea separatistă PKK. Cei 20 de noi deputaţi kurzi, aleşi ca independenţi, au declarat că vor căuta o soluţie paşnică la conflictul care, din 1983, a luat vieţile a 30.000 de oameni, dar că vor cere sistemului politic legal noi drepturi pentru kurzi.

Putere consolidată în Legislativ

Până la o reconciliere naţională, liderul deputaţilor kurzi a dat mâna cu şeful naţionaliştilor, care a câştigat 70 de mandate pentru MHP printr-o dură campanie antikurdă. La rândul său, MHP a promis partidului de sorginte islamistă al premierului Erdogan că nu va boicota scrutinul parlamentar pentru alegerea unui nou preşedinte al ţării, dar că va solicita puterii un candidat mai puţin controversat decât cel care a generat criza politică din mai.

Cu o nouă majoritate de 341 din cele 550 de locuri ale parlamentului, AKP îşi poate impune candidatul în a treia rundă a scrutinului parlamentar, unde se cere o majoritate simplă, dar în primele două are nevoie de un cvorum de două treimi, ceea ce nu a reuşit să asigure în mai pentru candidatura ministrului de externe Abdullah Gul - care nu a renunţat la ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite