Kremlinul i-a pus cruce lui Smirnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezultatele neoficiale ale scrutinului din stânga Nistrului arată că liderul separatist de la Tiraspol ar putea să nici nu intre în turul al doilea.

Azi, la ora 14.00, aşa-zisa comisie electorală centrală de la Tiraspol va anunţa rezultatele „scrutinului prezidenţial" din 11 decembrie. Cifrele vehiculate de presă şi staffurile electorale ale contracandidaţilor lui Igor Smirnov îi trimiteau în turul doi pe Evgheni Şevciuk (39,1%) şi Anatoli Kaminski (27,7%), considerat omul Moscovei.

Astfel, actualul lider de la Tiraspol, cu doar 25,5% din sufragii, şi-a văzut ameninţat fotoliul pe care îl ocupă de 20 de ani. Smirnov s-a grăbit să conteste rezultatele, le-a calificat drept invalide şi a cerut un nou scrutin. Observatorii din Rusia şi alte ţări din CSI susţin însă că nu există motive pentru a anula alegerile. Potrivit lor, numărul încălcărilor electorale înregistrate nu este în măsură să influenţeze rezultatele scrutinului.

Nu a rămas fără replică nici stafful lui Anatoli Kaminski, liderul partidului „Obnovlenye". „Ne pune în gardă această situaţie. Diferenţa dintre Kaminski şi Smirnov e foarte mică. Igor Smirnov s-a adresat în instanţă, iar decizia pe care o vor lua judecătorii este previzibilă. Ne putem pomeni în situaţia Moldovei, care de mai bine de doi ani nu are un preşedinte", a spus Serghei Melnicenko, purtător de cuvânt al formaţiunii. Echipa lui Evgheni Şevciuk a evitat să comenteze. Fostul şef al sovietului suprem de la Tiraspol nu a făcut decât să le mulţumească celor care l-au susţinut. 

Chişinăul tace

Oficial, Chişinăul n-a formulat o poziţie referitoare la scrutinul din raioanele de est, declarat neconstituţional. Au venit în schimb cu reacţii deputaţii din Rada Supremă de la Kiev. „E clar că Rusia a mizat pe oponenţii lui Smirnov şi este riscant să nu ţii cont de poziţia Moscovei. Smirnov nu mai are şanse, Kremlinul oricum îl va înlătura de pe scena politică şi o va face de o manieră dură", a declarat Taras Cernovol, vicepreşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe din Legislativul ucrainean.

Expertul Victor Osipov, fost vicepremier moldovean pentru reintegrarea ţării, este convins că liderul separatist e gata să-şi părăsească postul. „Presupun că Smirnov s-a îngrijit de momentul în care urma să se despartă de «cariera» sa. Oamenii au obosit de situaţia incertă în care se află de 20 de ani. Nu e clar cine dintre cei trei va ajunge să guverneze acolo. Regiunea transnistreană porneşte pe un drum al căutărilor", afirmă Victor Osipov. Opinia e împărtăşită şi de jurnalistul Ernest Vardanean, care a fost întemniţat la Tiraspol pentru „spionaj" în favoarea Moldovei.

„Smirnov vrea să mai lupte pentru funcţia cu care s-a obişnuit. Totuşi liderul separatist are un caracter specific, cu cât mai mult e presat, cu atât mai mult rezistă. În această situaţie, sunt sigur că zilele regimului sunt numărate. Acum totul depinde de negocierile secrete cu Rusia. Sunt absolut convins că acestea au deja loc. Dacă îşi va ceda postul, Smirnov va avea o viaţă liniştită undeva în Rusia", crede Ernest Vardanean. 

Miting pro-Smirnov

Imediat după închiderea secţiilor de votare, peste 300 de persoane au ieşit în centrul Tiraspolului pentru a-l susţine pe actualul lider transnistrean. Aceştia au ţinut discursuri şi au scandat lozinci pro-Smirnov până la ora 23.00, deşi acţiunile erau autorizate să se desfăşoare până la patru dimineaţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite