Koştuniţa îi retrage sprijinul lui Tadici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, premierul sârb Vojislav Koştuniţa a refuzat să-l susţină pe actualul preşedinte, Boris Tadici, în faţa

Cu trei zile înainte de cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, premierul sârb Vojislav Koştuniţa a refuzat să-l susţină pe actualul preşedinte, Boris Tadici, în faţa ultranaţionalistului Tomislav Nicolici, la scrutinul de duminică din Serbia. Sprijinul lui Koştuniţa era considerat ca decisiv pentru rezultatul alegerilor. "Nu putem să-l susţinem la aceste alegeri", a declarat Koştuniţa referindu-se la Tadici. "Mesajul nostru este că poporul trebuie să decidă singur", a mai afirmat şeful guvernului de la Belgrad.

Săptămâna trecută, Vojislav Koştuniţa şi-a condiţionat sprijinul faţă de preşedinte în schimbul renunţării la semnarea Acordului de Stabilizare şi Asociere cu UE dacă aceasta va desfăşura o misiune în provincia Kosovo. Lipsit de susţinerea premierului, sarcina preşedintelui în exerciţiu se anunţă deosebit de dificilă. Sondajele îi acordă lui Tadici un avantaj infim asupra ultranaţionalistului Nicolici, prea mic pentru a permite pronosticuri fiabile.

"Tadici are un uşor avantaj", a estimat Marko Blagojevici, de la Centrul pentru alegeri libere şi democraţie (CESID), organizaţie neguvernamentală care a făcut unul dintre ultimele sondaje. Potrivit CESID, Tadici va fi votat de minorităţi şi de democraţi, dar şi de o parte din cei care au votat în primul tur cu Velimir Ilici, candidatul populist pe care l-a susţinut Koştuniţa.

Sfârşit de campanie în Kosovo

Preşedintele Boris Tadici şi-a încheiat, ieri, campania electorală în Kosovo, unde a promis că Belgradul nu va renunţa niciodată la provincia sârbă. "Vom face totul pentru ca provincia să rămână în interiorul graniţelor Serbiei", a declarat Tadici, care le-a făcut o vizită celor 195 de sârbi care locuiesc izolaţi pe o stradă a satului Cernica, la circa 50 de kilometri sud-est de Priştina. Ca aproape toţi politicienii sârbi, Tadici se opune independenţei Kosovo. Dar, contrar adversarului său ultranaţionalist, el nu crede că eventuala independenţă a provinciei sârbe este incompatibilă cu integrarea Serbiei în Uniunea Europeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite