Kosovo votează azi pentru independenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desprinderea propriu-zisă de Serbia ar putea avea loc în timpul preşedinţiei franceze a UE Kosovarii se prezintă astăzi la urne pentru a alege un nou parlament. Fostul lider al

Desprinderea propriu-zisă de Serbia ar putea avea loc în timpul preşedinţiei franceze a UE

Kosovarii se prezintă astăzi la urne pentru a alege un nou parlament. Fostul lider al gherilei separatiste UCK, Hashim Thaci, se profilează ca viitor prim-ministru, având ca obiectiv independenţa provinciei administrate de ONU.

Alegerile legislative şi municipale au loc înainte unei noi runde de negocieri între sârbi şi kosovarii albanezi cu privire la statutul definitiv al Kosovo, sub coordonarea troicăi compuse din câte un reprezentant al UE, SUA şi Rusia.

Noul parlament va trebui să desemneze un nou premier, actualul şef al guvernului, Agim Ceku, hotărând să nu participe la scrutin. Legislativul din Kosovo are 120 de locuri, dintre care 20 sunt rezervate sârbilor şi altor minorităţi.

În cursa pentru cele 100 de locuri rezervate albanezilor se află Liga Democratică din Kosovo (LDK), fondată de fostul preşedinte Ibrahim Rugova, şi Partidul Democratic din Kosovo (PDK), condus de Hashim Thaci. "Imediat după 10 decembrie vom adopta decizii pentru Kosovo în calitate de stat independent şi suveran", a declarat fostul lider al UCK, al cărui partid conducea în preferinţele electoratului în ultimele sondaje de opinie.

De altfel, liderii kosovari au afirmat în repetate rânduri că după 10 decembrie, data încheierii negocierilor, îşi vor proclama în mod unilateral independenţa, deşi sunt conştienţi că nu pot face acest lucru decât cu sprijinul SUA şi al UE. Poziţia Rusiei, singura putere care se opune clar desprinderii provinciei de Serbia, nu dă semne să se schimbe.

Garanţii pentru minoritatea sârbă

Susţinerea din partea Washingtonului există, iar ţările mari din UE se gândesc să recunoască independenţa Kosovo, fără să mai aştepte să se ajungă la un consens, scrie portalul "Balkan Investigative Reporting Network".

"Va fi o chestiune bilaterală: fiecare stat va recunoaşte Kosovo după cum doreşte", susţine Sabine Freizer, specialist pe probleme balcanice la International Crisis Group. Un înalt oficial britanic a lăsat să se înţeleagă că, la ora actuală, 22 din cele 27 de state membre UE sunt gata să recunoască provincia Kosovo ca stat independent.

Potrivit unor surse de la Bruxelles, recunoaşterea independenţei ar urma să aibă loc în timpul preşedinţiei franceze a UE, care va începe la 1 iulie 2008. La rândul său, premierul sloven, Janez Jansa, a afirmat că Uniunea Europeană intenţionează să aprobe o independenţă condiţionată a provinciei. În schimb, Priştina va trebui să accepte supraveghere internaţională şi să garanteze securitatea minorităţii sârbe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite