Kosovo va goli bugetul UE şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un analist rus estimează că europenii şi americanii vor plăti miliarde de euro pentru apariţia noului stat În timp ce liderii de la Priştina aspiră la un loc pe scena internaţională,

Un analist rus estimează că europenii şi americanii vor plăti miliarde de euro pentru apariţia noului stat

În timp ce liderii de la Priştina aspiră la un loc pe scena internaţională, experţii fac estimări cu privire la viitorul Kosovo. Prognozele se arată sumbre atât pentru Europa, cât şi pentru SUA, care vor trebui să achite nota de plată pentru noul stat.

Contribuabilii europeni şi americani vor trebui să deblocheze în anii următori miliarde de euro pentru a subvenţiona Kosovo, a apreciat expertul rus Petr Iskenderov, observator al cotidianului "Vremia Novostei" şi expert al Institutului de studii slave de la Moscova.

"Kosovo nu este independentă economic, iar provincia nu dispune de mijloace de existenţă. Economia kosovară depinde în mare măsură de Serbia, statul autoproclamat nu are acces la mare, iar resursele naturale sunt concentrate în regiunile din nord, locuite în majoritate de sârbi", a explicat expertul rus. Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional intenţionează să convoace în vară o conferinţă cu scopul adunării de fonduri pentru Kosovo. Petr Iskenderov pune însă sub semnul întrebării utilitatea reuniunii, amintind că astfel de conferinţe au mai fost organizate şi în cazul Afganistanului şi Irakului, fără a aduce profit acestor ţări.

"Războiul" misiunilor internaţionale

Analistul rus a mai remarcat că independenţa provinciei a fost recunoscută de mai puţin de 40 de state, în timp ce Occidentul şi liderii de la Priştina mizau pe 70 sau chiar pe 100 de ţări. Divergenţele cu privire la dosarul Kosovo nu s-au încheiat nici în cadrul comunităţii internaţionale. Din iunie, UE urmează să trimită în Kosovo misiunea Eulex, care va avea în grijă justiţia şi poliţia din noul stat. Sosirea forţei europene nu va schimba automat şi competenţele Misiunii Naţiunilor Unite din Kosovo (MINUK). Aceasta va continua să rămână în zonă câteva luni bune după sosirea Eulex, astfel că numeroşi analişti au avertizat că există riscul declanşării "unui război al misiunilor din Kosovo".

Kosovarii aşteaptă respectarea promisiunilor

Deşi euforia independenţei se mai face încă simţită pe străzile din Priştina, cetăţenii noului stat nu au scăpat de problemele de zi cu zi. Peste 60% din cei aproape două milioane de locuitori ai Kosovo nu au un loc de muncă, iar situaţia economică are puţine şanse de îmbunătăţire, în ciuda miliardelor de euro promise de UE.
"Albanezii au fost momentan liniştiţi prin satisfacerea unei revendicări simbolice. Vor mai avea însă de aşteptat până când vor avea suveranitate deplină. Problemele au fost amânate, iar dezordinea actuală din Kosovo nu prefigurează un viitor luminos", a estimat un funcţionar internaţional din Priştina.

Furie nestinsă la Belgrad

Dosarul Kosovo continuă să domine scena politică de la Belgrad. International Crisis Group (ICG) arată, într-un raport dat ieri publicităţii, că furia simţită de Serbia faţă de pierderea Kosovo este încă prezentă şi va avea un rol major în alegerile legislative de luna viitoare. ICG menţionează că UE nu ar trebui să facă nicio concesie Serbiei în speranţa că va ajuta partidele proeuropene la scrutinul din mai, pentru că o astfel de mişcare s-ar putea întoarce împotriva sa şi le-ar putea oferi un avânt naţionaliştilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite