Kosovo – o bombă cu efect întârziat în curtea UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa riscă un nou "conflict sângeros" dacă Uniunea Europeană nu va conduce provincia Kosovo către independenţă, au estimat ieri consultanţii Grupului Internaţional de Criză (ICG), din

Europa riscă un nou "conflict sângeros" dacă Uniunea Europeană nu va conduce provincia Kosovo către independenţă, au estimat ieri consultanţii Grupului Internaţional de Criză (ICG), din Bruxelles, citaţi de France Press.

"UE are o bombă cu efect întârziat în propria sa curte. Cu cât mai rapid se va declara Uniunea, sau o majoritate semnificativă a membrilor ei, în favoarea independenţei imediate a provinciei Kosovo, cu atât mai mari vor fi şansele de a preveni dezastrul", a declarat Alexander Anderson, director al ICG pentru Kosovo.

Noul raport al ICG, o organizaţie europeană, dar susţinută de foşti înalţi responsabili americani, intervine într-un moment în care aşa-zisa troică diplomatică a fost însărcinată să găsească o soluţie în problema statutului Kosovo. La sfârşitul misiunii sale, care ar trebui să dureze 120 de zile, troica de mediatori trebuie să prezinte un raport secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Experţii ICG sunt de părere că planul mediatorului ONU Martti Ahtisaari privitor la o independentţă a Kosovo sub supraveghere internaţională ar trebui pus în aplicare. Potrivit acestuia, în aprilie/mai 2008, Kosovo ar trebui să fie un stat independent, sub supravegherea UE şi a NATO. Europa are acum şansa de a repara eşecul său din fosta Iugoslavie din anii "90, a estimat şi directorul ICG pentru Europa, Sabine Freiser. "Dacă Europa se va dovedi din nou neputincioasă, acest lucru va duce, cu siguranţă, la un conflict sângeros şi la un nou haos regional", a concluzionat ea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite