Kosovo şi-ar putea declara independenţa de Ziua Serbiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile sârbe au vorbit, pentru prima oară, despre o dată precisă pentru declaraţia de independentţă a provinciei Kosovo. Ministrul pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a precizat

Autorităţile sârbe au vorbit, pentru prima oară, despre o dată precisă pentru declaraţia de independentţă a provinciei Kosovo.

Ministrul pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, a precizat că "independenţa unilaterală" va fi proclamată "ilegal" pe 17 februarie, notează AFP. Alte surse au avansat 16, 18 sau chiar 15 februarie, de Ziua Naţională a Serbiei.

Slobodan Samardzici, un apropiat al premierului naţionalist Voislav Koştuniţa, a precizat că guvernul de la Belgrad primeşte "din ce în ce mai multe informaţii pertinente", potrivit cărora Hashim Thaci va anunţa desprinderea provinciei de Serbia pe 17 februarie, înaintea reuniunii miniştrilor de externe ai UE, prevăzută pentru 18 februarie.

Cu acest prilej, miniştrii ar trebui să dea semnalul de plecare al unei misiuni europene destinate să o înlocuiască pe cea a ONU, care administrează Kosovo din 1999. Şi agenţia italiană Il Velino, care citează surse autorizate din cadrul UE, notează că declaraţia de independenţă a Kosovo este prevăzută pentru weekendul 16 şi 17 februarie.

Analistul Baton Haxhiu, directorul publicaţiei kosovare "Express", a explicat pentru AFP că evenimentul mult-aşteptat s-ar putea produce chiar pe 15 februarie, dar a legat alegerea acestei date tot de reuniunea UE, nefăcând nicio legătură cu sărbătoarea naţională a Serbiei. La Belgrad, o astfel de coincidenţă va fi însă, cu siguranţă, privită cu alţi ochi.

La Priştina, pregătirile pentru independenţă se accelerează, autorităţile făcând ultimele retuşuri programului de festivităţi la care sunt aşteptate în jur de 200.000 de persoane. Pentru orice eventualitate, misiunea ONU în Kosovo a pus la punct un plan de evacuare a personalului său internaţional, în cazul în care declaraţia de independentţă ar declanşa incidente. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite