Kosovo, bomba cu ceas din Europa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai tânăr stat al continentului are rata şomajului cea mai ridicată. Fără prea multe oportunităţi de a călători, din cauza dificultăţilor de a obţine vize şi cu puţine oportunităţi acasă, este oare Kosovo pe cale să pregătească o tânără generaţie coaptă pentru revoluţie, se întreabă jurnaliştii de la „The Irish Times".

Kosovo are cea mai tânără populaţie din Europa: jumătate din ea are sub 25 de ani. Chiar şi peste jumătate dintre miniştri au sub 40 de ani, iar preşedintele ţării, Atifete Jahjaga , fost comandant de poliţie, avea doar 36 de ani atunci când a fost aleasă anul trecut.

Rata generală a şomajului din Kosovo este de aproximativ 45%, cea mai mare din Balcanii de Vest, dar în rîndul tinerilor aceasta se ridică la 75 la sută.

Economia muribundă este dependentă de sectorul serviciilor, de ajutoarele internaţionale şi de banii trimişi de diaspora kosovară, deşi cea din urmă sursă de venituri a fost afectată de criza financiară globală.

La frustrările tineretului kosovar se adaugă faptul că ţara lor este ultima din Balcani ai cărei cetăţeni nu pot călători liber în ţările UE.

„Şomajul în Kosovo distruge tineretul", susţin analiştii care mai subliniază că nepotismul şi clientelismul îngreunează şi mai mult viaţa tinerilor şi a şomerilor.

Şi probabil că situaţia se înrăutăţi, înainte să se amelioreze, dacă se ia în calcul faptul că aproximativ 200 000 de tineri vor ajunge la vârsta de muncă în următorii cinci ani.

Alocaţiile de şomaj sunt aproape inexistente în Kosovo, iar singurul sistem de alocaţii sociale este familia. Mulţi caută evadarea în consumul de alcool şi de droguri.

Mişcările naţionaliste de tineri, iau avânt

Mulţi consideră că ascensiunea mişcării naţionaliste de tineri „Vetevendosje" (Autodeterminare), de la o mică mişcare de agitatori la al treilea partid din Parlamentul kosovar, se datorează capacităţii sale de a canaliza această dezamăgire crescândă faţă de izolarea şi stagnarea ţării.

Vetevendosje se opune oricărui contact cu Serbia, atacă ceea ce percepe a fi paternalism din partea misiunilor internaţionale în Kosovo, inclusiv operaţiunea UE cunoscută sub numele de EULEX, şi este în favoarea unirii cu ţara vecină, Albania.

Liderul Vetevendosje, Albin Kurti, vorbeşte despre o revoltă populară nonviolentă împotriva a ceea ce el numeşte elita politică coruptă din Kosovo .

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite