Kosovo aşteaptă undă verde de la SUA şi UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia vor recunoaşte imediat noul stat. Responsabilii din Kosovo au declarat că, din punct de vedere tehnic, de astăzi sunt pregătiţi să declare

Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia vor recunoaşte imediat noul stat.

Responsabilii din Kosovo au declarat că, din punct de vedere tehnic, de astăzi sunt pregătiţi să declare unilateral independenţa provinciei sârbe, dar că aşteaptă undă verde din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene pentru un anunţ "coordonat", relatează AFP. Tot mai multe voci dau ca sigură proclamarea independenţei în 17 sau 18 februarie.

Parlamentul din Priştina a fost convocat, tot astăzi, pentru a schimba procedura de adoptare a legilor, în vederea aprobării rapide a prevederilor din planul trimisului special al ONU, Martti Ahtisaari. Acesta prevede independenţa sub "monitorizare internaţională" şi propune o amplă autonomie pentru cei 100.000 de sârbi din Kosovo. În timp ce autorităţile kosovare pregătesc desprinderea de Serbia, guvernul de la Belgrad s-a reunit ieri pentru a anula în mod anticipat independenţa.


Decizia are "o semnificaţie istorică", a afirmat premierul sârb, Vojislav Koştuniţa, care i-a numit pe liderii etnicilor albanezi "terorişti recunoscuţi". Potrivit unei surse diplomatice franceze, Parisul va recunoaşte independenţa provinciei imediat ce aceasta va fi proclamată, odată cu Marea Britanie, Germania şi Italia. Însă UE rămâne divizată în această chestiune: şase state nu vor recunoaşte independenţa, cel puţin într-o primă fază (Bulgaria, Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania).


Tot ieri, preşedintele rus, Vladimir Putin, a calificat, drept "imorală şi ilegală" susţinerea unei declaraţii unilaterale a independenţei Kosovo.

Rice întinde o mână Serbiei


Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, şi-a exprimat speranţa că Serbia va accepta o decizie legată de statutul Kosovo şi "va merge mai departe", informează AFP. Rice a subliniat că Washingtonul este conştient că pentru Serbia va urma o perioadă "extraordinar de grea". Şefa diplomaţiei americane a mai precizat că a intervenit "personal" pe lângă liderii NATO pentru ca aceştia să propună Belgradului un acord de cooperare politică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite