Kosovo: Mulţumim, SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Express“ (Kosovo) 12 aprilie 2011

Manevrele care s-au făcut pentru alegerea în funcţia de preşedinte al Kosovo a unui general de poliţie, şi pe deasupra femeie, dovedesc că ţara este încă sub influenţa Statelor Unite ale Americii. Preşedinţia lui Behgjet Pacolli, invalidată la 28 martie de către Curtea Constituţională, a durat doar treizeci şi cinci de zile. Acest gen de afacere îi poate determina pe cetăţeni să spună că „albanezii nu sunt în stare să se guverneze".

Acordul semnat între cele două mari partide kosovare a permis alegerea, la 7 aprilie, a unui nou preşedinte, în persoana fostului ofiţer de poliţie, Atifete Jahjaga. Acum este clar pentru toată lumea cine a stat în spatele acestei alegeri: reprezentantul SUA în Kosovo, ambasadorul Christopher Dell.
Dar până la urmă, nu este nimic rău în asta. Ambasadorul Dell are sarcina să facă totul pentru ca statul Kosovo să nu eşueze lamentabil, după ce a fost susţinut de Washington.

Ştim că el a fost eminenţa cenuşie din spatele alegerii lui Behgjet Pacolli. Jenat de apariţia în presă a SMS-urilor schimbate de el cu înalţi oficiali kosovari, în încercarea de a influenţa votul Parlamentului, şi de eşecul ulterior al lui Pacolli, Dell a decis ca de data aceasta să nu se mai ascundă şi să acţioneze la vedere. Ambasadorul SUA i-a forţat pe liderii de la Priştina să ajungă la o înţelegere pentru a evita o altă criză instituţională.

Diplomatul Dell a pus pe masă plicul care conţinea numele noului preşedinte. El a scos din anonimat o femeie a cărei biografie ne era complet necunoscută. Şi a fost o decizie înţeleaptă pentru că le-a arătat conducătorilor noştri că sunt incapabili să propună candidaturi viabile.
Recent, cineva a spus că Kosovo funcţionează ca un stat poliţienesc: ce este mai logic decât alegerea cuiva care poartă uniforma albastră în funcţia de preşedinte?

De altfel, nu este prima dată când un individ este propulsat peste noapte în vârful puterii. Acest tip de surpriză este un loc comun la noi. Şi cred că cei care văd în Atifete Jahjaga doar un intermediar, până la alegerile prezidenţiale de anul viitor, greşesc. Este, probabil, un pic prea devreme pentru a specula, dar dacă ambasadorul Dell decide altfel, cu siguranţă ea va câştiga alegerile în 2012. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite