Komorowski câştigă primul tur de scrutin din Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberalul Bronislaw Komorowski a câştigat primul tur de scrutin al alegerilor din Polonia, aşa cum anticipau analiştii, dar a ratat majoritatea absolută (peste 50%), ce l-ar fi propulsat direct la preşedinţia ţării.

Primele exit poll-uri indicau aseară un procent variind între 40,1 şi 45,7% în contul lui Komorowski, în vreme ce aceleaşi estimări îl plasau pe Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui decedat în tragedia de la Smolensk, pe locul al doilea, cu un procent între 33,2 şi 35%.

Dacă niciunul dintre candidaţi nu întruneşte 50% din sufragii, după încheierea numărătorii oficiale, va fi organizat un al doilea tur de scrutin, la 4 iulie. Din cele 30 de milioane de polonezi cu drept de vot, s-a prezenta la urne un procent de circa 52,3%.

Apropiat colaborator al premierului liberal Donald Tusk, Bronislaw Komorowski (58 de ani) provine dintr-o familie aristocratică. Istoric de profesie, el a apărut pe scena politică după căderea comunismului în 1989. În anii '90, a ocupat, în trei guverne succesive, postul de ministru adjunct al Apărării.

Deputat începând din 1991, a fost ales preşedinte al Dietei (Camera Inferioară) în noiembrie 2007, după victoria partidului său liberal Platforma civică (PO). Candidat al PO la Preşedinţie, el este în acelaşi timp şef de stat interimar, după moartea preşedintelui Lech Kaczynski în accidentul aviatic din aprilie, la Smolensk. Este căsătorit şi are cinci copii.

Jaroslaw Kaczynski, candidat al principalului partid de opoziţie Lege şi Justiţie (PiS), nu a reuşit să transforme în voturi compasiunea polonezilor pentru dispariţia fratelui său. Euroscepticismul afişat şi conservatorismul său nu mai sunt pe plac tineretului polonez, care a votat cu liberalul Komorowski.

Greu în zonele inundate

„Nu ne vom simţi ruşinaţi în Europa, dacă va fi ales Komorowski. Nu ar exista acea aroganţă, acea atmosferă ciudată. Dacă va câştiga Kaczynski, politica noastră nu va fi atât de proeuropeană cum este acum", declara ieri o studentă. „Sunt tânăr şi mă gândesc la viitorul meu, nu la Katyn, la al Doilea Război Mondial şi la animozitatea dintre polonezi şi ruşi", spunea un alt student.

În schimb, alegătorii mai în vârstă l-au preferat pe Kaczynski, considerându-l „în măsură să salveze Polonia. Sau ceea ce a rămas din ea, ce nu a fost vândut", după cum declara pentru AFP un vârstnic. Scrutinul s-a desfăşurat cu mare dificultate în zonele afectate de inundaţii, unde locuitorii au ajuns cu greu la secţiile de vot.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite