„Kommersant“, decapitat pentru atac la Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul general al Kommersant-Holding, Andrei Galiev, şi redactorul-şef al revistei „Kommersant Vlast“, Maksim Kovalski, au fost demişi pentru că au permis publicarea unor articole ce conţineau cuvinte ofensatoare la adresa premierului Putin.

„Proprietarul Editurii Kommersant, Alişer Usmanov, a anunţat demiterea directorului general al Kommersant-Holding, Andrei Galiev, şi a redactorului-şef al săptămânalului „Kommersant-Vlast", Maksim Kovalski", a anunţat publicaţia online Gazeta.ru, care face parte din acelaşi grup de presă. Directorul general al „Kommersant", Demian Kudriavţev, şi-a dat demisia. Usmanov, miliardar ruso-uzbek, a motivat această demitere prin „publicarea în ultimele numere ale săptămânalului a unor articole care încălcau etica jurnalistică", mai scrie Gazeta.ru.

În numărul din 12 decembrie, revista „Vlast" a publicat un reportaj privind fraudele imputate partidului de guvernământ, Rusia Unită, în alegerile legislative din 4 decembrie, ilustrat, printre altele, cu o fotografie a unui buletin de vot invalidat pe care se putea citi un mesaj, scris cu roşu, injurios la adresa lui Putin. De ­altfel, tot numărul 49 al revistei a fost  dedicat analizei rezultatelor votului din 4 decembrie. „Aceste materiale sunt comparabile cu huliganismul", a spus oligarhul Usmanov.

Presiuni de toate felurile

Directorul general al „Kommersant", Demian ­Kudriavţev, a fost nevoit să-şi ceară scuze ieri. „Procedurile interne şi regulile Kommersant, standardele jurnalismului şi legea Rusiei au fost încălcate. Conducerea regretă şi prezintă scuze cititorilor şi partenerilor", a spus el. Cei doi demişi, Galiev şi Kovalski, nu au comentat, dar redactorul-şef adjunct al „Vlast", Veronika Kutsillo, a negat acuzaţiile de huliganism. „Nu cred că a fost o provocare. A fost un citat", a spus ea. Patronul Alişer Usmanov, care se teme ca nu cumva Putin să-i ia la puricat afacerile sau, mai rău, să ajungă după gratii, a declarat că ar putea fi intentat un proces împotriva redactorului-şef al săptămânalului „Komersant-Vlast", Maksim Kovalski.

Presiunile şi acţiunile de intimidare la adresa jurnaliştilor ruşi sunt la ordinea zilei în Rusia. Şi nu se lasă numai cu demiteri, ci merg până la agresiuni şi chiar asasinate. De când Vladimir Putin a venit prima oară la putere, în anul 2000, ca preşedinte, majoritatea publicaţiilor importante au trecut, din mâinile unor oligarhi concurenţi, în cele ale unora interesaţi, de voie, de nevoie, să intre în graţiile Kremlinului.

Ziarul „Kommersant", una dintre cele mai respectate publicaţii ruseşti, a fost considerat relativ independent până când a fost vândut în 2006 miliardarului din industria oţelului Alişer Usmanov, dar tot a mai publicat informaţii pe teme de care alte ziare ruseşti se feresc. Situaţia ziariştilor ruşi din  provincie este şi mai dificilă, pentru că presa locală este atacată nu doar de autorităţile de la centru, ci şi de liderii şi mafioţii locali.



Cenzură la proteste

Dacă prin presa scrisă şi mai ales în spaţiul virtual cenzura mai este păcălită, la televiziuni, aceasta se vede şi se simte cel mai bine. Sâmbăta trecută, după protestele masive faţă de Putin şi faţă de fraudele comise în timpul alegerilor, prezentatorul-vedetă al postului rus de televiziune NTV, Aleksei Pivovarov, a anunţat că el refuză să prezinte ştirile de la ora 19.00 dacă nu vor fi incluse în jurnal şi relatări de la demonstraţii. Conducerea postului de televiziune voia să treacă peste acest eveniment ca şi cum nici nu s-ar fi întâmplat. Ştirea despre acest incident a fost dată tot de „Kommersant".

Refugiu pe net

Fiindcă în mass-media este riscant să te iei de putere, contestatarii lui Putin şi ai partidului său s-au refugiat pe net. Internetul a devenit principalul spaţiu de manifestare a libertăţii de exprimare în Rusia. Site-uri precum gazeta.ru, un cotidian online care face parte din Holdingul Kommersant, reprezintă aproape singurul mijloc, până în cele mai izolate regiuni, de a obţine informaţii independente.

INFO

Foto  2: Andrei Galiev, directorul general al Kommersant-Holding,

Foto  2: Andrei Galiev,  directorul general  al Kommersant-Holding,

La 20 noiembrie a fost postată pe internet o înregistrare video realizată de un amator care-l surprinde pe premierul Vladimir Putin fluierat şi huiduit de spectatori aparent ostili, într-o arenă sportivă. Acest incident, stânjenitor pentru cel mai puternic om din ţară, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale prin intermediul cărora intenţionează să revină la Kremlin, a fost difuzat în direct, dar posturile de televiziune au cenzurat fluierăturile la redifuzare, în jurnalele de ştiri.

Calificativul dat de Aleksei Navalni, un charismatic blogger militant împotriva corupţiei, formaţiunii Rusia Unită - „partid de escroci şi hoţi" -, a fost preluat în întreaga ţară şi-l găsim înscris acum pe pancartele celor care protestează.

 Puterea este conştientă de puterea internetului, mai ales după revoluţiile arabe, şi încearcă să-l contracareze prin tot felul de metode. În duminica alegerilor, pe 4 decembrie, mai multe site-uri independente au fost blocate, inclusiv cele ale mass-mediei şi a ONG-ului Golos, care a monitorizat alegerile. Pe lista celor vizaţi s-a numărat site-ul postului de radio Ecoul Moscovei, al cotidianului „Kommersant", cel al săptămânalului „New Times", precum şi site-ul interactiv Carta fraudelor.

„Eşti penibil!"

Şi preşedintele Dmitri Medvedev a fost înfruntat, zilele trecute, pe Facebook, după ce liderul de la Kremlin a scris pe acest site de socializare că nu este de acord cu ce s-a strigat în timpul demonstraţiilor de sâmbătă. Cel puţin 10.000 de comentarii au apărut în numai câteva ore la mesajul său. „Ruşine!", a fost comentariul cel mai des postat, alături de „Eşti penibil!".

Foto 3: Demian Kudriavţev, director general Kommersant

Şi tot recent, Kremlinul a acuzat un membru din staff că a trimis un mesaj obscen de pe contul de Twitter al lui Medvedev. Bloggerii ruşi au reluat mesajul, prin capturi de ecran, după ce acesta a fost şters.Serviciul Federal de Securitate FSB, fost KGB, este conştient că internetul trezeşte conştiinţe şi a confirmat atenţia pe care o acordă acestui domeniu. În aprilie, a „alertat" populaţia că atât serviciile de mesagerie electronică Gmail şi Hotmail, cât şi sistemul de telefonie online Skype reprezintă o ameninţare la adresa securităţii ţării din cauza sistemelor lor de criptare.

" Nu cred că a fost o provocare. A fost un citat.''
Veronika Kutsillo redactor-şef adjunct al „Vlast"

Autocenzura

În Rusia, cele mai multe publicaţii respectă regulile nescrise ale autocenzurii, evitând subiecte care i-ar putea supăra pe premierul Vladimir Putin şi pe oamenii lui. Când regula e nesocotită, urmează represalii.

Coperta care a deranjat

Pe coperta săptămânalului, jurnaliştii de la revista „Vlast" au pus o poză a premierului Vladimir Putin având un aer copleşit, iar lângă, un titlu cu un subtil joc de cuvinte care permitea combinarea cuvintelor „Rusia Unită" şi „frauda la urne": „Victorie prin umplerea urnelor".
„Vlast" a publicat un reportaj privind fraudele imputate partidului de guvernământ, Rusia Unită, în alegerile legislative din 4 decembrie.

Foto 3: Demian Kudriavţev, director general  Kommersant
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite