Kohl: Îmi face Europa praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Îmi face Europa praf". Potrivit unui apropiat, cu aceste cuvinte dure ar fi criticat fostul cancelar german Helmut Kohl politica de criză a lui Angela Merkel. Artizanul reunificării Germaniei şi, totodată, unul dintre părinţii UE aşa cum arată ea astăzi, vede drept foarte periculoasă strategia actualului cancelar privind criza zonei euro. Şi nu este singurul prieten al lui Merkel care se distanţează de ea.

Prea puţini apreciază modul în care lidera celei mai puternice economii europene se ocupă de rezolvarea problemelor. Şeful Bundesbank nu crede că Guvernul de la Berlin are vreo strategie, iar colegii europeni, ultimul pe listă fiind ministrul olandez de Finanţe, Jan Kees de Jager, îi cer mai multă fermitate. Europa este un proiect politic. Este prea important pentru a-l lăsa la mâna agenţiilor de rating, avertizează şi premierul landului Hesa, Volker Bouffier. În ultimul timp, cancelarul german a ieşit la rampă cu o serie de declaraţii destul de populiste: a criticat sistemul de pensii şi concediile prea lungi din statele cu probleme şi le-a reproşat europenilor din sud că muncesc prea puţin.

În schimb, Merkel tace când vine vorba de alte probleme, mult mai importante. Poate şi pentru a nu provoca noi temeri pe pieţele financiare şi aşa agitate. Oricum, experţii nu prea ştiu să descifreze atitudinea cancelarului. Unii se tem că o eventuală prăbuşire a zonei euro va duce şi la eşecul întregului proiect european. Comentatorii europeni cred că e de datoria Berlinului să facă ceva pentru a găsi o soluţie la criza zonei euro. Ezitările din ultimele zile ale cancelarului, care a anulat o reuniune pe Grecia ce ar fi trebuit să aibă loc vineri, l-au determinat până şi pe ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schäuble, să tragă un semnal de alarmă. Iar colegii de partid ai cancelarului cer un acord ferm al guvernelor europene pentru salvarea Greciei. Şi a întregii Europe. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite