Kîrgîzstan: S-a făcut inventarul mireselor furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 24.000 de femei au fost răpite și forțate să se căsătorească în ultimii trei ani în Kîrgîzstan. Potrivit unui raport întocmit de Avocatul poporului, Tursunbek Akun, două treimi dintre aceste mariaje s-au destrămat.

Avocatul poporului din Kîrgîzstan, Tursunbek Akun, a declarat în fața Parlamentului că, în primele trei luni ale acestui an, membrii biroului său au reușit să prevină șapte mariaje forțate.

Cinci dintre victime s-au întors la familiile lor, transmite RIA Novosti. Akun nu a precizat însă ce s-a întâmplat cu celelalte două tinere.

Datele prezentate de Tursunbek Akun sunt însă mai puțin îngrijorătoare în comparație cu cele avansate în toamna anului trecut de președintele în exercițiu la acea vreme, Rosa Otunbaieva.

Potrivit acesteia, în fiecare an, 15.000 de femei sunt răpite și obligate să se căsătorească. Multe dintre acestea ajung să se sinucidă.

În Kîrgîzstan, luna noiembrie a anului trecut a fost declarată „luna împotriva furtului de mirese", însă campania nu a reușit să pună capăt acestei practici.

În urmă cu două luni, activista pentru drepturile omului Alexandra Iefrenko afirma că aproape 20% din mariajele din republica din Asia Centrală sunt forțate. Cele mai multe dintre acestea sunt pecetluite doar de clerici islamiști.

În ianuarie, o lege care prevedea obligativitatea căsătoriei civile a fost respinsă de forul legislativ.

Parlamentarul Asia Sasikbaieva a declarat la acea vreme că unii dintre colegii ei încearcă „să protejeze poligamia", care încă se practică în Kîrgîzstan. Potrivit acesteia, numeroși parlamentari au mai multe soții.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite