Kim Jong-Il, cu trenul blindat prin Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul nord-corean se va întâlni cu președintele rus, Dmitri Medvedev, într-un orășel din Siberia. Rusia va trimite la Phenian 50.000 de tone de grâu.

Vizitele în străinătate ale dictatorului nord-corean extrem de rare și secrete. De dat aceasta, presa de la Phenian a anunțat cu surle și trâmbițe vizita lui Kim Jong-Il. În celebrul său tren blindat, președintele a ajuns astăzi în Rusia și urmează să se întâlnească cu omologul său de la Moscova, Dmitri Medvedev.

Întrevederea va avea loc în Ulan Ude, un orășel din Siberia, aflat la câteva sute de kilometri nord-vest de Vladivostock. Agenția sud-coreană de presă Yonhap relatează că liderul nord-corean s-ar putea întâlni și cu premierul rus, Vladimir Putin.

Pe lângă faptul că este blindat, trenul lui Kim este o variantă pe șine a "Air Force One". Președinte se bucură de tot confortul: are săli de conferință, o cameră pentru audiențe, dormitoare, două mașini Mercedes-Benz - pentru orice eventualitate, conexiune prin satelit și televizor.

La invitația lui Medvedev

Phenianul a anunțat că vizita are loc la invitația lui Dmitri Medvedev. Rusia dorește să se lege de Peninsula Coreeană printr-o linie ferată și o conductă de gaze și încearcă să convingă Phenianul de avantajele acestui proiect. Regimul nord-corean este extrem de reticent când vine vorba de investiții străine. Acestea sunt permise doar în câteva regiuni speciale de dezvoltare.

Dacă va accepta să participe la acest proiect, Coreea de Nord ar încasa taxe mari de tranzit, întrucât Gazprom intenționează să exporte anual în Coreea de Sud 10 miliarde de metri cub de gaz, în următorii 30 de ani, prin această conductă. Experții apreciază că Phenianul ar putea obține anual câteva milioane de euro din aceste taxe.

Ajutoare în grâu


Tot mai izolată pe plan internațional, Coreea de Nord și-a sporit considerabil dependența de China, principalul său susținător în disputele internaționale. După destrămarea URSS, relațiile cu Moscova s-au deteriorat. În urmă cu 20 de ani, întreruperea exporturilor după colapsul URSS a provocat o criză majoră în Coreea de Nord, în jur de un milion de persoane murind de foame. Situația nu este bună nici acum, iar Kim Jong-Il încearcă să găsească soluții.

Rusia a anunțat vineri că va trimite la Phenian 50.000 de tone de grâu. În ultimele luni contactele dintre cele două țări s-au intensificat. În luna mai, Mihail Fradkov, șeful serviciilor de informații externe, s-a văzut cu Kim Jong-Il la Phenian, pentru a discuta despre proiecte economice comune și asistență umanitară. La 15 august, agenția de presă nord-coreană publica o scrisoare trimisă de Medvedev liderului de la Phenian în care punea accentul pe "solidaritatea și prietenia" dintre cele două țări.

Citește și:

Statistica lui Kim: cel mai fericit loc din lume este China, cel mai trist e SUA

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite