Kievul îi răspunde lui Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Vladimir Ogrîzko, a declarat că autorităţile de la Kiev nu intenţionează să ia în discuţie propunerea făcută recent de preşedintele României,

Ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Vladimir Ogrîzko, a declarat că autorităţile de la Kiev nu intenţionează să ia în discuţie propunerea făcută recent de preşedintele României, Traian Băsescu, privitoare la un schimb de teritorii - alipirea Transnistriei la Ucraina în schimbul unirii teritoriilor din sudul Ucrainei cu Republica Moldova. "Noi pornim de la faptul că problema graniţelor şi a integrităţii teritoriale a statului nu constituie obiect de discuţie", a afirmat Ogrîzko într-un interviu apărut în publicaţia ucraineană "Zerkalo Nedeli".

Şeful diplomaţiei de la Kiev a amintit că MAE din Ucraina s-a adresat părţii române cerând explicaţii în legătură cu declaraţia preşedintelui Traian Băsescu. Ministrul ucrainean a făcut referire la dezbaterea organizată la Bucureşti de fundaţia "Konrad Adenauer", în cadrul căreia Traian Băsescu ar fi declarat că "Ucraina trebuie să returneze Republicii Moldova sudul Basarabiei şi Bucovina de Nord dacă doreşte să-şi alipească Transnistria".

Potrivit lui Ogrîzko, până când nu va exista o poziţie oficială a Bucureştiului, nici diplomaţia ucraineană nu va comenta în niciun fel respectiva afirmaţie.

"Republica Moldova este un stat independent şi suveran"

Ogrîzko a deplâns faptul că "nu toţi în România susţin ideea semnării unui tratat moldo-român de bază şi cu privire la frontieră". El a adăugat că poziţia Kievului cu privire la Republica Moldova este clară: "Ucraina consideră Republica Moldova un stat independent şi suveran".

Şeful diplomaţiei ucrainene a mai afirmat că ţara sa şi Republica Moldova au demarcat deja două treimi la graniţele lor comune. Ogrîzko şi-a exprimat speranţa că, în acest an, părţile vor ajunge la un acord în ceea ce priveşte începerea demarcării graniţei moldo-ucrainene pe tronsonul transnistrean.

MAE ucrainean mai face verificări

Ambasadorul României la Kiev, Traian Laurenţiu Hristea, fusese convocat vineri la Ministerul ucrainean de Externe pentru a da explicaţii în legătură cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit lui Vasili Kirilici, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Kievul l-a mandatat pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România să clarifice în mod urgent poziţia Ministerului de Externe de la Bucureşti în legătură cu declaraţia în cauză.

Contactat de "Adevărul", purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Externe Român , domnul Ilie Bănică, a declarat că "MAE subliniază faptul că România a respectat şi respectă obligaţiile asumate prin tratatele la care este parte, fie ele bilaterale sau multilaterale".

Istorici şi politicieni români cred că şeful statului a gafat

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la intenţiile de modificare a graniţelor Ucrainei a produs reacţii rapide la Kiev. Invitat miercurea trecută la o dezbatere a Fundaţiei Konrad Adenauer, şeful statului a vorbit despre chestiunea aderării Ucrainei la NATO, făcând aprecieri referitoare la graniţele sale.

Frazele preşedintelui au iscat interpelări în parlamentul ucrainean, iar Traian Laurenţiu Hristea, ambasadorul României la Kiev, a fost convocat la MAE ucrainean pentru a da explicaţii în legătură cu acestea. Administraţia prezidenţială nu a dorit să facă noi comentarii asupra declaraţiilor preşedintelui. Istoricii consideră declaraţia prezidenţială "o gafă, o tiribombă", iar Petre Roman, "o chestiune scăpată de sub control".

Armand Goşu: "O gafă"

"Este o scăpare de limbaj. Preşedintele nu este foarte la el acasă pe probleme de politică externă, mai ales pe relaţia Est. În contextul actual, în care Ucraina rezistă presiunilor Rusiei, asemenea declaraţii fac rău României, îndepărtând perspectiva îmbunătăţirii relaţiilor cu Ucraina şi stârnind rumoare în cancelariile occidentale.

Acestea ar putea observa că România pare să acţioneze în tandem cu Rusia împotriva Ucrainei", a spus istoricul Armand Goşu. "Este limpede că preşedintele poate să facă gafe", spune Goşu, dar acesta nu este un motiv de scandal diplomatic între România şi Ucraina.

Zoe Petre: "O tiribombă"

Profesorul Zoe Petre, fost consilier prezidenţial, spune că preşedintele nu îşi poate permite, ca şef al statului, erori de exprimare: "Nu pot să consider o declaraţie referitoare la modificarea graniţelor decât ca inoportună. Nu mi se pare că trebuie acum, în secolul XXI, să punem în discuţie frontierele, o temă care aparţine secolului XIX.

Nu cred că este un punct de vedere coerent, pe de o parte, să formulezi un punct de vedere tăios în ce priveşte Kosovo, ca acum să arunci tiribomba cu frontierele Ucrainei", a declarat ea.

În orice caz, ea observă că şeful statului vorbeşte "în numele nostru al tuturor" şi nu poate arunca vorbe în vânt şi trebuie să fie responsabil. Pe fond, Zoe Petre nu vede sensul declaraţiilor prezidenţiale recente privind Ucraina: "Ori face demagogie ieftină, ori serveşte interesele Rusiei", declară Zoe Petre, "a treia cale nu există".

Petre Roman: "Este o chestiune scăpată de sub control"

"A cere revizuirea frontierelor astăzi este un lucru extrem de rău văzut. (…) Pare o revendicare în sensul revizionist al cuvântului. Este un lucru pe care nu trebuia să-l facă", declară fostul ministru de externe Petre Roman. Roman nu înţelege în ce context şeful statului a ridicat problema graniţelor ucrainene şi comentează acest episod ca pe o "chestiune scăpată de sub control".

Petre Roman aminteşte că, în cazul Kosovo, preşedintele a invocat chestiunea graniţelor. "Acum avem de-a face cu un revizionism şi mai pronunţat. Nu ştiu cum a putut să facă treaba asta", a declarat Petre Roman.

NATO, pe de altă parte, este o organizaţie care nu doreşte să aibă conflicte în interior, spune el, iar în ce priveşte Transnistria, situaţia este net diferită, conducerea de la Tiraspol vrând să facă parte mai degrabă din Federaţia Rusă, decât din Ucraina.

>> În Ucraina sunt destui, nu la nivelul conducerii, dar sunt, care vorbesc despre o Transnistrie care să revină Ucrainei, dar uită să vorbească despre sudul Ucrainei care să revină la Moldova
Traian Băsescu, preşedintele României, 16 aprilie, la Fundaţia Konrad Adenauer

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite