Kenya, în pragul unui război interetnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape o săptămână de la alegerile prezidenţiale, Kenya este scena unor violenţe extreme. Peste 300 de persoane au fost ucise după ce simpatizanţii opoziţiei democrate, condusă de

La aproape o săptămână de la alegerile prezidenţiale, Kenya este scena unor violenţe extreme. Peste 300 de persoane au fost ucise după ce simpatizanţii opoziţiei democrate, condusă de Raila Odinga, au ieşit în stradă şi au acuzat puterea de la Nairobi că a fraudat scrutinul prezidenţial în urma căruia a fost reconfirmat în funcţie actualul preşedinte Mwai Kibaki.

Situaţia a scăpat de sub control marţi la Eldoret, în vestul ţării, unde cel puţin 30 de persoane, printre care zeci de femei şi copii, şi-au pierdut viaţa după ce o biserică a fost incendiată. Masacrul a avut loc pe fondul ciocnirilor între membrii tribului Kikuyus, din care provine preşedintele reales al Kenyei, şi tribul Luos, al liderului opoziţiei de la Nairobi.

Ambele tabere din contestatele alegeri prezidenţiale se acuză reciproc de violenţe etnice, în timp ce zeci de mii de oameni şi-au părăsit casele de teama unor viitoare lupte. Violenţele nu au atins, deocamdată, capitala Kenyei, unde forţele de ordine au fost desfăşurate masiv pe străzi. Opoziţia a pregătit pentru azi o manifestaţie de amploare la Nairobi, dar puterea a interzis protestul. Criza din Kenya a provocat îngrijorare în SUA, Marea Britanie şi Franţa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite