Kenya: Alegeri contestate, încheiate cu lupte tribale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Noi proteste au fost blocate ieri de poliţie la Nairobi, în timp ce mediatorii internaţionali încearcă să rezolve criza care a provocat moartea a circa 350 de oameni în ultimele

>> Noi proteste au fost blocate ieri de poliţie la Nairobi, în timp ce mediatorii internaţionali încearcă să rezolve criza care a provocat moartea a circa 350 de oameni în ultimele zile.

Activităţile turistice au fost suspendate în Kenya, iar activitatea economică a fost dată peste cap în întreaga regiune, în urma violenţelor postelectorale. Potrivit analiştilor, diferendele dintre triburi, care în mod normal sunt acceptate şi nu creează violenţe în Kenya, sunt exploatate acum de politicieni care, în lupta pentru putere, manipulează populaţia ce se zbate în sărăcie.

Protestele, raidurile poliţiei şi violenţele izbucnite între triburi au făcut ravagii în Kenya în ultima săptămână, după ce alegerile din 27 decembrie au fost contestate de opoziţie, care susţine că au fost falsificate.
Potrivit unui bilanţ al AFP, din surse oficiale ale poliţiei, spitalelor şi morgilor, peste 350 de oameni au fost ucişi în violenţele din ultimele zile.

Crucea Roşie kenyană a estimat că aproximativ 100.000 de oameni au rămas fără adăpost.Violenţa postelectorală a luat forma luptei tribale, între membrii tribului Kikuyu al preşedintelui reinstalat Mwai Kibaki şi alte triburi mai mici, susţin observatorii internaţionali. "Am văzut foarte mulţi tineri omorâţi prin înjunghiere, am văzut trupuri mistuite de flăcări", a declarat liderul opoziţiei, Raila Odinga, înfrânt în alegeri.


Trimişi europeni au vizitat cartierele mizere ale oraşelor pentru a verifica acuzaţiile privind brutalitatea poliţiei. Un mare număr de poliţişti a fost dispus ieri pe străzile capitalei kenyene Nairobi pentru a împiedica adunarea protestatarilor opoziţiei, care plănuiau noi manifestaţii.


Violenţele au determinat mulţi operatori turistici să îşi suspende activităţile în Kenya, afectând una dintre cele mai importante surse de venituri ale ţării.


SUA mediază conflictul


Potrivit Fondului Monetar Internaţional, întreruperile în aprovizionare ce derivă din evenimentele care se petrec în Kenya afectează şi alte ţări din regiune. Ieri, a sosit la Nairobi secretarul de stat adjunct al SUA pentru Africa, Jendayi Frazer.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Frazer "se va întâlni cu ambii lideri politici şi cu reprezentanţi ai societăţii civile din Kenya pentru a vedea care sunt ideile pentru a scoate ţara din criză". Laureatul sud-african al Premiului Nobel pentru pace, Desomnd Tutu, care se află la Nairobi, a reuşit să se întâlnească ieri cu preşedintele Kibaki, dar fără un rezultat clar. Procurorul-general al Kenyei, Amos Wako, a cerut joi o anchetă în modul cum s-a desfăşurat votul, după ce până şi preşedintele Comisiei electorale a recunoscut că rezultatele au fost măsluite.


Un oficial al poliţiei a declarat că un politician din opoziţie a fost investigat pentru că a înarmat şi a incitat grupuri de oameni ce au dat foc marţi unei biserici din vestul ţării, omorând 35 de oameni, în mare parte femei şi copii.

Opoziţia a cerut alegeri în trei luni

Mişcarea Democratică

Portocalie, condusă de Raila Odinga, a solicitat ieri noi alegeri prezidenţiale, în decurs de trei luni, transmite AFP. Joi, poliţia a folosit tunuri de apă şi gaze lacrimogene pentru a-i îndepărta
pe suporterii lui Odinga, care mărşăluiau prin centrul oraşului în încercarea de a aduna suport pentru a-l declara pe liderul opoziţiei "preşedintele poporului". Candidatul înfrânt în alegerile prezidenţiale, care
conducea sondajele de opinie realizate anterior alegerilor, a promis proteste în fiecare zi până când preşedintele Kibaki îşi va recunoaşte înfrângerea".


"Avertizăm încă o dată că nu vom lăsa pe nimeni să organizeze miting în oraş.
Mitingurile au fost interzise", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al poliţiei, Eric Kiraithe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite