EXCLUSIV ADEVARUL Karolos Papoulias, preşedintele Greciei: „Nu este vreme pentru dileme“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Karolos Papoulias afirmă că statele UE trebuie să depăşească interesele naţionale în favoarea Europei. Preşedintele Greciei se află într-o vizită în România. În cursul zilei de ieri s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu la Cotroceni.

„Adevărul": Grecia este ţara care a născut democraţia. Poate fi Grecia, acum, ţara care ar duce la prăbuşirea proiectului unităţii europene?

Karolos Papoulias: Grecia a fost prima ţară afectată de criza financiară. Problemele financiare ale unui stat membru UE pot deveni rapid o ameninţare la adresa Uniunii Europene. Grecia se află în mijlocul unui proces de reforme economice profunde. Este o sarcină dificilă şi dureroasă care necesită grijă pentru protecţia celei mai vulnerabile părţi a societăţii noastre lovite de criză: şomerii şi pensionarii.

Ceea ce se întâmplă în Grecia îngrijorează profund Uniunea Europeană. În acelaşi timp, liderii europeni se gândesc la propriul electorat şi la alegerile din ţările proprii. Care este opinia dumneavoastră privind răspunsul european la criza greacă?

Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri decisive de combatere a crizei. Nu este vreme pentru incertitudini sau pentru dileme. În Uniunea Europeană trebuie să depăşim interesele naţionale înguste şi să ne concentrăm asupra intereselor comune, mult mai largi. Cu voinţă politică, unitate şi viziune clară, este perfect posibil din punct de vedere economic să rezolvăm problema. Sunt convins că vom reuşi.

În contextul crizei economice europene, cum vedeţi evoluţia relaţiilor dintre Grecia şi România? La ce vă aşteptaţi în urma vizitei pe care o efectuaţi la Bucureşti şi în ce fel poate fi România utilă în problema cu care se confruntă ţara dumneavoastră?

România şi Grecia sunt parteneri strategici, împărtăşesc viziuni similare în chestiuni esenţiale de natură internaţională sau regională. În acelaşi timp, am dezvoltat relaţii economice puternice. Grecia şi-a arătat demult solidaritatea cu România, iar acum este al cincilea investitor. Dorinţa noastră este să dezvoltăm această cooperare. Creşterea absorbţiei fondurilor europene, îmbunătăţirea cadrului legal şi încurajarea mediului de afaceri vor creşte nivelul relaţiilor economice dintre cele două ţări. Acesta este cel mai bun răspuns la criza economică, dar şi pentru stabilitatea şi dezvoltarea economică a Europei de Sud-Est. Unul dintre rezultatele vizitei este semnarea unui memorandum  de colaborare bilaterală în agricultură. Este doar un aspect. Vizita mea aici şi întâlnirile cu bunul meu prieten, preşedintele Traian Băsescu, ne dau ocazia de a găsi şi pune în aplicare noi căi de colaborare economică. Pot aminti resursele regenerabile de energie, eficientizare consumului energetic al clădirilor şi agricultura bio. Vrem să uşurăm cooperaea dintre comunităţile noastre de afaceri, prin propuneri de noi proiecte. Vom creşte semnificativ volumul schimburilor comerciale bilaterale.

Aţi vorbit despre parteneriatul strategic. Care este poziţia Greciei privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen?

Grecia este un puternic susţinător al aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. În acest sens, Grecia salută decizia unanimă luată pe 9 iunie, la Luxemburg, de Consiliul pentru Afaceri Interne care marchează încheierea stagiului de evaluare a României şi a Bulgariei. Grecia apreciază de asemenea decizia Consiliului de a relua în discuţie, până la sfârşitul lunii septembrie, problema accesului României şi al Bulgariei în Schengen. Adaug aici că trebuie pusă presiune în privinţa autorităţilor turceşti pentru a realiza patrularea efectivă a frontierei, astfel încât să oprească zecile de mii de emigranţi care intră ilegal în Uniunea Europeană. Fluxul masiv şi necontrolat de emigranţi ilegali din Turcia subminează existenţa acordului Schengen.

Cum vede Grecia viitorul lărgirii Uniunii Europene în regiunea Balcanilor de Vest?

Grecia a fost dintotdeauna pionierul şi susţinătorul unei perspective europene pentru Balcanii de Vest. Piatra de temelie a abordării europene în ceea ce priveşte Balcanii de Vest, „Agenda Salonic" a fost adoptată în 2003, în timpul preşedinţiei greceşti a Uniunii Europene. Noi credem că integrarea acestei regiuni în familia europeană este singura soluţie eficientă pentru a obţine pacea durabilă, stabilitatea şi prosperitatea în vecinătatea nostră. Totodată, mesajul privind hotărârea Uniunii de a oferi o perspectivă europeană regiunii trebuie să rămână puternic. Pe de altă parte, parcurgerea cu succes a procesului de integrare, îndeplinirea criteriilor şi a cerinţelor stabilite de UE depind de statele din Balcanii, de Vest. Intensificarea reformelor, cooperarea regională, şi relaţiile de bună vecinătate sunt factori cheie în procesul de integrare. În ciuda „oboselii" care a apărut în ceea ce priveşte extinderea UE, în ciuda altor chestiuni presante care au apărut în alte părţi ale lumii, nici Uniunea Europeană, nici statele din Balcanii de Vest nu trebuie să piardă din vedere acest scop comun. Tocmai din cauza acestor dificultăţi, Grecia a decis să se angajeze şi mai intens în ceea ce priveşte perspectiva europeană pentru Balcanii de Vest, plasând această chestiune în centru preşedinţiei UE pe care Grecia o va deţine în 2014.

Dar în ceea ce priveşte Republica Moldova?

Grecia are relaţii excelente cu Republica Moldova şi susţine eforturile de realizare a reformelor politice, economice şi sociale avute în vedere în cadrul perspectivei sale europene. Relaţia Repeblicii Moldova cu Uniunea Europeană are un mare potenţial. Negocierile privind un nou Acord de Parteneriat şi Cooperare sunt în curs. Republica Moldova este parte a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene care oferă instrumentele, politicile  şi resursele pentru susţinrea eforturilor de reformă. Noi considerăm o chestiune de prioritate folosirea acestor oportunităţi avute la dispoziţie de autorităţile de la Chişinău şi îi încurajăm pe prietenii noştri în această  direcţie.

"În Uniunea Europeană trebuie să depăşim interesele naţionale înguste şi să ne concentrăm asupra intereselor comune. ''
Karolos Papoulias preşedintele Greciei

Profil

- Născut în 1929, Karolos Papoulias a depus jurământul ca preşedinte al Greciei în 2005.
- Avocat, este membru fondator al PASOK.
- A servit timp de 27 de ani ca parlamentar.
- A deţinut în mai multe rânduri funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
- Ales în 2010 pentru un al doilea mandat de cinci ani ca şef al
statului elen.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite