Kârgâzstan:,,Închidem baza militară a SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele înlăturat de la putere, Kurmanbek Bakiev, şi guvernul interimar format de opoziţie se acuză reciproc de moartea celor aproape 80 de oameni în timpul confruntărilor dintre poliţie şi manifestanţi. Refugiat în sudul ţării, Bakiev refuză să demisioneze, noul guvern nu-i mai tolerează pe militarii americani în ţară.

Noii lideri autoproclamaţi din Kârgâzstan au mulţumit Rusiei pentru ajutorul dat în înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev. Ei au  anunţat că principalul lor scop este închiderea bazei americane din Kârgâzstan, care face livrări spre Afganistan. 

Declaraţia vine la scurt timp după ce premierul rus, Vladimir Putin, a negat implicarea Moscovei în revoltele din fosta republică sovietică. La scurt timp şi după ce Putin a recunoscut noul guvern interimar şi a trimis 150 de membri ai efectivelor paramilitare de elită să asigure securitatea în regiune.

Bakiev a fugit cu banii ţării

Guvernul interimar condus de premierul apropiat de Rusia, Roza Otunbaieva, susţine că situaţia este în prezent, sub control la Bişkek datorită poliţiei şi echipelor de voluntari înarmaţi.

Opoziţia îl acuză pe Bakiev că a dat ordin să fie deschis focul asupra manifestanţilor, miercuri. Acuzat de implicare în confruntările violente care ­s-au soldat cu moartea a peste 75 de oameni este şi fratele preşedintelui îndepărtat de la putere. Pe numele său a fost deja emis un mandat de arestare.

Opoziţia îl mai acuză pe Kurmanbek Bakiev că a golit seifurile statului înainte de a fugi  în sudul ţării. „Seifurile statului sunt aproape goale, fondurile au fost transferate", a declarat şeful de cabinet al premierului interimar Roza Otunbaieva.

Potrivit acestuia, în vistieria kârgâză ar fi rămas  doar 16 milioane de euro. În această vreme, preşedintele înlăturat de la putere refuză să demisioneze şi susţine că negociază cu Executivul interimar revenirea în capitală.

Mulţumiri Rusiei

Noii lideri autoproclamaţi în Kârgâzstan mulţumesc Rusiei pentru ajutorul dat la înlăturarea preşedintelui Kurmanbek Bakiev. Ei susţin că preşedintele fugar, Kurmanbek Bakiev, a golit visteria ţării.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite